Stimuleringsfonds voor de Pers

PRINSESSEGRACHT 19 | 2514 AP DEN HAAG | T 070 361 71 11 | F 070 361 71 08 | CONTACT | DISCLAIMER | ENGLISH



VOF Journalist.nl - Onderzoek uitwisselingsplatform journalistieke producties

Datum besluit: 20-10-2009

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft op besloten een subsidie van ten hoogste EUR 95.450,- in de vorm van een uitkering beschikbaar te stellen aan VOF Journalist.nl en het lectoraat Crossmedia Content Hogeschool Utrecht voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een uitwisselingsplatform voor journalistieke producties.

Doel van het onderzoek is een platform te ontwikkelen om nieuwsmedia en (aankomende) journalisten bij elkaar te brengen. Daartoe wordt onderzocht of er behoefte is aan dergelijk platform bij uitgevers en journalisten en - indien dat het geval is - wat de economische haalbaarheid en journalistieke meerwaarde daarvan is. De veronderstelling daarbij is dat het platform journalistieke meerwaarde levert voor alle betrokkenen: er komen producties tot stand voor media die anders niet financieel haalbaar zouden zijn geweest, terwijl journalisten producties kunnen publiceren waarvoor ze anders geen afnemer zouden kunnen vinden. Dit moet leiden tot meer en meer diverse journalistieke producties.

De totale kosten van het onderzoeksproject zijn geraamd op EUR 190.900,-. Het Fonds heeft besloten de helft van dit bedrag beschikbaar te stellen op grond van artikel 8.15 van de Mediawet 2008. Dit artikel biedt de mogelijkheid subsidie te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds. Het onderzoek dat wordt uitgevoerd past daar naar de mening van het Fonds goed in.

Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd, dat wil zeggen: inclusief het niet door het fonds gefinancierde deel van het project. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project. De resultaten van het onderzoek zullen na afloop van het onderzoek aan de persbedrijfstak beschikbaar worden gesteld. De voortgang van het onderzoek is tussentijds te volgen via www.journalist.nl/onderzoek.