FNV Bouw

Pensioenhulp voor ouderen bij ontslag

Definitief is nu geregeld wat al bij de cao voor de bouwnijverheid was afgesproken: werknemers in de bouw die kort voor hun pensioen vanwege de kredietcrisis worden ontslagen, raken hun recht op vroegpensioen niet kwijt. Zij krijgen daarvoor een tijdelijke vergoeding van pensioenpremie. Een tevreden John Kerstens: "Tijdens de cao-onderhandelingen heeft FNV Bouw zich hier sterk voor gemaakt. Er is tien miljoen voor gereserveerd. Werknemers mogen niet vlak voor hun uittreden dubbel slachtoffer worden van de kredietcrisis."

Aanvragen lopen via de vakbondsconsulent van FNV Bouw. Uiteraard moet het gaan om werknemers die al voldoen aan alle voorwaarden van de 55- of 55+ aanvullingsregelingen van het Bedrijfspensioenfonds Bouw. De ontslagdatum mag niet langer dan drie jaar vóór de uittredingsleeftijd liggen, voor bouwplaatspersoneel 60 en voor uta-personeel 62 jaar. De regeling geldt van 1 juli 2009 tot 1 april 2011; het gaat dus om ontslag wegens bedrijfseconomische redenen die in dit tijdvak plaatsvinden. En wel voltijds ontslag; wie voor een deel van de werktijd werkloos raakt, komt er niet voor in aanmerking.

Hier de precieze voorwaarden:

* een werknemer is ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen in de periode 1 juli 2009 tot 1 april 2011; en
* er is sprake van een ontslagdatum die maximaal drie jaar voor de 60-jarige (UTA 62-jarige) leeftijd ligt; en
* er is sprake van een volledige beëindiging van het dienstverband (werknemers die voor een deel werkloos zijn geworden, komen niet in aanmerking voor de tijdelijke vergoeding); en
* een werknemer voldoet aan alle voorwaarden van de aanvullingsregeling 55- of de aanvullingsregeling 55+ van BPF Bouw

Meer hierover op de website van BPF Bouw.