Partij van de Arbeid
Den Haag, 19 oktober 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie

over het bericht dat de gemeente Eindhoven een pedofiel weert.


1) Heeft u kennisgenomen van de commotie rondom de terugkeer van een zedendelinquent naar de gemeente Eindhoven?{1}


2) Wat zijn de juridische en andere mogelijkheden om in dergelijke situaties recht te doen aan de belangen en terechte zorgen van buurtbewoners en voormalige slachtoffers?


3) Welke middelen staan een gemeente ter beschikking om een veilige terugkeer van een pedofiel in de samenleving te bewerkstelligen? Acht u deze middelen voldoende? Zo nee, welke middelen zouden dan wel een veilige terugkeer van een veroordeelde pedofiel kunnen garanderen?


4) Blijkt uit de wetsgeschiedenis en jurisprudentie tot nu toe dat artikel 172 van de Gemeentewet voor de burgemeester een grond kan bieden om iemand te verbieden in zijn stad te komen wonen? Zo ja, waar blijkt dat uit?


5) Is het waar dat de veroordeelde man vrijwillig afspraken heeft gemaakt met de reclassering over zijn begeleiding, eventuele therapie en het mijden van woonbuurten van zijn slachtoffers? Zo ja, bestaat de kans dat vanwege het verbod om zich in zijn woonplaats te vestigen desbetreffende man deze afspraken niet na zal komen? En acht u dit wenselijk? Zo nee, waarom niet?


6) Kan een burgemeester of een gemeente nadere voorwaarden stellen aan de terugkeer van een zedendelinquent naast de voorwaarden die een rechter en de reclassering hebben opgelegd? Wat is hierbij de rolverdeling tussen de burgemeester en de reclassering?


7) Is het waar dat de desbetreffende man na een eerdere veroordeling voor de gemeente Eindhoven met pubers heeft gewerkt? Was dat een veroordeling voor een seksueel misdrijf? Zo ja, heeft de gemeente Eindhoven toen een Verklaring omtrent gedrag gevraagd?


8) Herinnert u zich de vragen van de leden Arib c.s. (1567, beantwoord 17-2-2009)? Wat is nu uw mening over een wettelijke verplichting tot het overleggen van een VOG door personen die - al dan niet als vrijwilliger - met kinderen werken? Wat is de stand van zaken van het voornemen om ook bij niet BIG-geregistreerde hulpverleners die met kinderen omgaan een VOG verplicht te stellen?


9) Deelt u de mening dat de oplossing van het probleem van hervestiging van pedoseksuelen gevonden moet worden in een landelijke dekkende aanpak van dergelijke delinquenten? Op welke termijn kan de Kamer daartoe voorstellen tegemoet zien?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel: 070-318 2694

{1}Nrc Next, 7 oktober 2009, "Gebiedsverbod voor pedofiel"; Volkskrant 6 oktober 2009, "Weren pedoseksueel juridisch moeilijk'