Partij van de Arbeid
Den Haag, 19 oktober 2009

Vragen van de leden Gill'ard en Heerts (beiden PvdA) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over Women on Waves.


* Herinnert u zich de vragen en antwoorden nog van de leden Gill'ard en Heerts (beiden PvdA) over de aangifte van de Inspectie voor de Gezondheidsraad (IGZ) tegen Women on Waves (WoW)?


* Klopt het dat het OM niet over gaat tot vervolging van WoW omdat op basis van de bij het OM bekende gegevens geen strafrechtelijk onderzoek gestart kon worden? Zo nee, wat is dan de stand van zaken met betrekken tot de vervolging van het OM tegen WoW?


* Klopt het de IGZ niet in staat is geweest antwoord te geven op aanvullende vragen van het OM en dat dat de reden is dat het OM geen strafrechtelijk onderzoek heeft kunnen starten? Zo nee, wat is dan de reden dat het OM geen strafrechtelijk onderzoek start?


* Welke gevraagde informatie kon de IGZ niet verschaffen? Was de informatie niet voorhanden of was de informatie wel voorhanden maar kon om andere redenen deze informatie niet overlegd worden aan het OM? In het geval om andere redenen de informatie niet kon worden overlegd, welke redenen waren dat of welke aard hadden die redenen?


* Bent u van mening dat de Inspectie onzorgvuldig heeft gehandeld door aangifte te doen tegen WoW zonder daarvoor voldoende feitelijke informatie voorhanden te hebben? Zo nee, waarom niet?


* Bent u van mening dat de IGZ voorbarig heeft gehandeld door aangifte te doen tegen WoW gezien de reactie van het OM hierop? Zo nee, waarom niet?


* Zou u de IGZ willen adviseren in het vervolg alle vormen van zorgvuldigheid in acht te nemen alvorens aangifte te doen van een misdrijf tegen een onder haar toezicht staande instantie? Zo nee, waarom niet?


* Betekent het feit dat WoW bij de IGZ heeft aangegeven de overtijdbehandeling zonder vergunning aan boord van het schip te hebben gedaan en dat het OM heeft aangegeven niet over voldoende gegevens beschikt om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen, dat het OM de overtijdbehandeling zonder vergunning niet als strafbaar feit erkend?


* Indien het OM de overtijdbehandeling zonder vergunning niet als strafbaar feit erkent, wat zijn daarvan de consequenties voor het besluit WAZ van mei 2009 waarin wordt beweerd dat de overtijdbehandeling al onder de strafwet valt? Is dit besluit dan nog juridisch houdbaar?