Partij van de Arbeid
Den Haag, 20 oktober 2009

Vragen van de leden Van der Veen (PvdA) en Smilde (CDA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de aangescherpte solvabiliteitseisen voor zorgverzekeraars door de Nederlandsche Bank.


1.
Bent u op de hoogte van het bericht dat de Nederlandsche Bank de solvabiliteitseisen voor zorgverzekeraars volgend jaar aanscherpt van 8% naar 9%? *
2.
Klopt het dat als gevolg daarvan de zorgverzekeraars in totaal 300 miljoen Euro extra aan eigen vermogen moeten aanhouden en dat hierdoor de zorgpremie met 25 Euro per verzekerde zal stijgen? Verwacht u dat daarvoor de premies voor 2010 nog zullen moeten worden verhoogd?
3.
Kunt u aangeven wat de gevolgen van de nieuwe solvabiliteitseis zullen zijn voor uw begroting voor het jaar 2010 en de collectieve lasten in 2010?
4.
Hoe beoordeelt u de huidige en de geprognosticeerde solvabiliteit van de zorgverzekeraars? Verwacht u dat solvabiliteitseisen in de toekomst mede als gevolg van de stijgende risicodragendheid van zorgverzekeraars nog verder zullen worden aangescherpt? Verwacht u een zelfde soort ontwikkeling bij de zorgaanbieders?
5.
Zou u de omvang van het aangehouden vermogen door de zorgverzekeraars en zorgaanbieders op dit moment kunnen aangeven?
6.
Hoe beoordeelt u de wenselijkheid en de noodzakelijkheid van de aanpassing van de solvabiliteitseis? Is over de aanpassing van de solvabiliteitseis vooraf door de DNB met uw departement of de NZa overlegd? Zo ja, welke reactie of welk advies is er in dat overleg door uw departement of de NZa gegeven?
7.
Zou u deze vragen kunnen beantwoorden voor de begrotingsbehandeling van 2010?


* Financieele Dagblad, 12 oktober 2009




Partij van de Arbeid