Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Duidelijkste stemmen blijken ook mooiste stemmen

SACHA DE BOER HEEFT MOOISTE STEM VAN NEDERLAND

Huizen, 21oktober 2009 - Sacha de Boer - nieuwslezeres van het NOS Journaal - heeft de mooiste stem van Nederland. Haar stem wordt mooier gevonden en als duidelijker en prettiger ervaren dan die van andere bekende Nederlanders. Daarom eindigt De Boer bovenaan in het onderzoek naar de mooiste stem van Specsavers Audiciens. 600 Nederlanders luisterden naar elf geanonimiseerde geluidsfragmenten van bekende Nederlanders. Deze shortlist werd samengesteld op basis van een veel grotere lijst van bekende Nederlanders. Zwoele stemmen, hoge, lage en warme stemmen passeerden de revue. Op de gedeelde tweede plaats eindigen presentator Humberto Tan en RTL nieuwslezer Rick Nieman. Aangezien Nieman echtgenoot is van Sacha de Boer, viert het huishouden Nieman - De Boer een dubbel feestje. De altijd vrolijk klinkende Wendy van Dijk werd derde.

"Een prettig en duidelijk stemgeluid draagt bij aan een positieve luisterervaring', zegt woordvoerder Ingrid Kersting van Specsavers. "Wij weten als aanbieder van hoortoestellen als geen ander hoe belangrijk het is dat iemand een duidelijke stem heeft. Als de stem daarbij ook nog mooi en helder is en wordt gecombineerd met duidelijk taalgebruik zorgt het er voor dat vooral bij slechthorende mensen de boodschap beter overkomt". Voor nieuwslezers is hun stem het belangrijkste gereedschap. Toch is het verrassend dat juist zij in het onderzoek zeer hoog scoren. "De stem van Sacha de Boers wordt vaak als zakelijk, maar ook als prettig, rustig en duidelijk ervaren. Rick Nieman heeft een heel herkenbaar warm stemgeluid, dat eveneens hoog wordt gewaardeerd. Humberto Tan werd bekend als presentator van Studio Sport en is te herkennen aan het enthousiasme in zijn stem. Wendy van Dijk doet het eveneens goed in ons onderzoek. Zij klinkt niet alleen vriendelijk, maar vaak ook meelevend en dat wordt door de luisteraars positief beoordeeld."

Evers als hekkensluiter
De Boer en Nieman zijn niet de enige nieuwslezers die in de shortlist van prettige stemmen voorkwamen. Het volle en warme stemgeluid van Philip Freriks werd eveneens onder de loep genomen. Toch eindigde hij - in tegenstelling tot zijn concurrenten - in de middenmoot op een zesde plek. Ook voor zangers en DJ's is hun stem een belangrijk instrument. Zowel de spreekstem van Marco Borsato als Ilse de Lange werden op hun kwaliteit beoordeeld. Borsato van wie de gevoelige stem en prachtige liedjes al veel mensen hebben ontroerd staat op de vijfde plaats. De schattige maar niet geheel accentloze stem van Ilse de Lange eindigt op plaats zeven. Edwin Evers wordt achtste op de ranglijst. De 538-jock mag daar met recht trots op zijn, aangezien hij de enige bekende radio DJ is, die de shortlist heeft gehaald.

Ranglijst BN'ers met prettigste stemgeluid

1. Sacha de Boer 7,4

2. Rick Nieman 6,8
Humberto Tan 6,8

3. Wendy van Dijk 6,4

4. Carice van Houten 6,2
Frits Spits 6,2
Robert ten Brink 6,2

5. Marco Borsato 6,1

6. Philip Freriks 6,0

7. Ilse de Lange 5,9

8. Edwin Evers 5,5

Frits Spits gelieft bij 40-plussers
Opvallende resultaten zijn dat Radio-icoon Frits Spits - die een gedeelde vierde plaats in de wacht sleept - vooral goed scoort onder 40-plussers en veel minder bij mensen van 30 jaar en jonger. Reden hiervoor zou kunnen zijn dat deze generatie in mindere mate met de bekende presentator is opgegroeid. Actrice Carice van Houten, die vorig jaar nog een prijs won voor haar duidelijke stem bij de verkiezing van het beste luisterboek, eindigt ook op de vierde plaats. Net als het toch veelal prettig ervaren stemgeluid van RTL-presentator Robert ten Brink.

Over Specsavers Opticiens en Audiciens
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1300 winkels, waarvan op dit moment meer dan 100 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. En met diezelfde filosofie startte Specsavers tien jaar later, in 2007, met de verkoop van hoorzorg in Nederland. Internationaal zijn er inmiddels meer dan 200 winkels, waarvan 74 winkels in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk is Specsavers Audiciens zelfs marktleider op het gebied van hoorzorg. Alle winkels worden geleid door volledig gediplomeerde StAr geregistreerde audiciens, die de klant begeleiden bij een correcte hooraanpassing.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor redacties
Voor meer informatie (