Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT:

Opnieuw vondst in archeologische schatkamer Peru
Mummie van vrouwelijke priester 'waardevolle archeologische vondst'

Amsterdam, 20 oktober 2009 - Archeologen hebben onlangs een mummie van een jong meisje gevonden in Peru. Vanwege de waardevolle spullen in haar tombe, vermoeden wetenschappers dat het om een vrouwelijke priester gaat, een zeldzaam fenomeen. Sinds 1800 wordt archeologie in Peru, bakermat van tientallen beschavingen, bestudeerd en de laatste jaren worden steeds meer belangrijke ontdekkingen gedaan. Machu Picchu en Se?or de Sipan zijn de meest bekende ontdekkingen.

Vrouwelijke priester is waardevolle vondst
Volgens archeoloog Giuseppe Orefici is de vondst van de mummie opmerkelijk omdat het om een vrouw gaat. 'Nu weten we dat vrouwen een belangrijke rol speelden bij de belangrijkste priesters in Cahuachi'; aldus Orefici. Bij de mummie zijn kettingen, schelpen, gouden voorwerpen en stukken textiel gevonden die van groot archeologisch belang zijn. In Peru worden regelmatig mummies gevonden, zoals de spraakmakende 33 mummies op de archeologische plaats Chotuna Huaca in de voor veel toeristen nog onbekende stad Chiclayo in het noorden van Peru.

Vondsten te vergelijken met graf van Toetanchamon
Peru heeft veel meer te bieden dan de archeologische ontdekking Machu Picchu. De tombes van Sípan behoren tot de belangrijkste archeologische ontdekkingen in Peru. Deze vondst is in 1987 gedaan en wordt vergeleken met de vondst van het graf van Toetanchamon. In één van de intacte tombes werd de grafkamer van een Mochevorst gevonden: de zogenaamde 'Se?or de Sipan'. Deze tombes zijn in de stad Huaca Rajada in het Noorden van Peru te bezoeken en geven veel informatie over de levensstijl van het Moche-volk, een beschaving die tussen het jaar 0 en 750 leefde. Naast de Machu Picchu, de voormalige hoofdstad van het Incarijk, staat onder meer ook de archeologische zone ChanChan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Overblijfselen van negen grote lemen paleizen in de stad ChanChan karakteriseren deze Chimú-cultuur. ChanChan was de hoofdstad van het rijk van de Chimú, een cultuur die bestond van het jaar 850 tot 1470 na Christus. Voor meer informatie over Peru zie www.peru.info.

Land als museum
Peru is een openluchtmuseum. Dagelijks zoeken archeologen naar de geschiedenis van de vele beschavingen die het land rijk geweest is op de honderden archeologische sites. Wie inzicht wil krijgen in de rijke culturele historie van Peru bezoekt één van de vele recent geopende musea in het noorden van Peru. Deze musea dragen sterk bij aan de sociale ontwikkeling van het gebied. De collectie van het Museo Nacional de Chavín richt zich specifiek op Chavín de Huántar in Ancash, een archeologische site die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Ook bij de beroemde tombes van Sipán hoort een eigen archeologisch en antropologisch museum, het Museo de Sitio Huaca Rajada - Sipán. Dit museum werd in januari 2009 geopend. Ook zijn er onlangs 2 musea geopend bij de historische sites van El Brujo en Chotuna.

PROMPERU is de instantie voor de promotie van export en toerisme van Peru. (www.promperu.gob.pe). De hoofdzakelijke doelstellingen zijn het promoten, aansturen, evalueren en uitvoeren van strategieën en beleid van inkomend en uitgaand toerisme, evenals de promotie van Peru als toeristische bestemming.

Voor meer informatie over Peru zie www.peru.info.



Ingezonden persbericht