Gemeente Delft

De gemeente Delft blijft de gevolgen van recessie bestrijden

De gemeente Delft heeft de derde 'Bestuursrapportage Kredietcrisis' voor Delft vastgesteld. Via de Taskforce Kredietcrisis heeft het college maatregelen genomen die de eerste vruchten beginnen af te werpen.

"Delft heeft net als andere gemeenten last van de economische crisis. Maar dankzij onze actieve aanpak lukt het om de gevolgen van de crisis enigszins te beperken", aldus wethouder Saskia Bolten (Financiën, Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie en verantwoordelijk voor de Taskforce Kredietcrisis).

De gemeente Delft zet in op:

* actieve bemiddeling van mensen naar werk en scholing en preventief beleid om armoedeval en schulden te voorkomen;
* een aanjaag- en faciliterende functie voor de lokale economie, gecombineerd met de uitbreiding van het investeringsprogramma;
* versterking van de samenwerking tussen de gemeente, werkgevers- en werknemersorganisaties.

De eerste effecten van de maatregelen beginnen zichtbaar te worden in Delft. Dit is met name te merken aan het relatief lagere stijgingspercentage (+3,2%) van de uitkeringen t.o.v. de landelijke stijging (+4,4%). Tegelijkertijd worden mensen met financiële problemen sneller geholpen. Er bestaan geen wachtlijsten meer voor schuldhulpverlening. "De Kracht van Delft" geeft aan dat Delft het ten opzichte van Haaglanden en Nederland ook goed doet met het aantal startende bedrijfjes. Het Delftse bedrijfsleven is voor de rest van 2009 positief gestemd.

Op de vraaguitval in de woningbouw in de Harnaschpolder is onder meer ingespeeld door herfasering van het project: het woningbouwcontingent van de woningbouwcorporaties is versneld in uitvoering genomen. Zowel Woonbron als Vidomes zijn gestart met de bouw van ongeveer 250 huur- en koopwoningen. Ook de projectontwikkelaars Verwelius en VolkerWessels beginnen dit najaar voorzichtig met de bouw of verkoop van particuliere nieuwbouwwoningen.

Bezuinigingen
Het college van B&W heeft door de tegenvallende economie inmiddels een sobere programmabegroting 2010-2013 uitgebracht. "Net als andere gemeenten ontkomen we niet aan forse bezuinigingen om financieel bij te sturen," aldus Saskia Bolten.

Taskforce Kredietcrisis
De effecten van de economische recessie voor Delft worden sinds eind 2008 gemonitord via de Taskforce Kredietcrisis. De twee vorige rapportages kwamen in februari en juni 2009 uit. De eerstvolgende wordt in februari 2010 uitgebracht.

Noot voor de redactie (