Analyses van illegale drugs in België

21/10/2009 11:00

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Rapport "Analyses van illegale drugs in België" (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid - WIV) geeft inzicht in de samenstelling van drugs.

De samenstelling van illegale drugs verandert voortdurend en nieuwe stoffen doen hun intrede. Dit is de vaststelling van de onderzoekers Nathalie Deprez en Marc Roelands, werkzaam binnen het programma DRUGS van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Ze presenteren vandaag hun rapport over de analyses die in de loop van 2008 in België werden uitgevoerd op in beslag genomen illegale drugs.

Ze stellen: "Dit rapport is in zijn uitgebreidheid het eerste in zijn soort in België en als dusdanig een ijkpunt voor de toekomst. Het zal jaarlijks een uitgebreide analyse presenteren over de samenstelling van de illegale drugs die in omloop zijn. De vaststelling blijft dat illegale drugs vermengd worden met uiteenlopende stoffen, allen in wisselende doseringen, die gebruik nog gevaarlijker maken."

Zo werd in 18% van de ecstasy tabletten een gevaarlijk hoge dosis MDMA vastgesteld. Het gehalte THC, de actieve substantie in cannabis, blijkt duidelijk te schommelen, maar zelden 20% te overschrijden.

Bij analyses op overleden personen werden vooral opiaten (zoals heroïne) (70%) aangetroffen, gevolgd door cocaïne (19%).

Het rapport kon tot stand komen dankzij de medewerking van de toxicologische en klinische laboratoria in België. Het kadert binnen het Belgisch "Early Warning System" voor nieuwe en gevaarlijke drugs.

Het Engelstalig rapport "Analyses of illegal drugs in Belgium, 2008" kan geraadpleegd worden op www.iph.fgov.be/epidemio/epien/index15.htm .

contact: Dr. Marc Roelands

functie: Verantwoordelijk Programma DRUGS

tel. : + 32 2 642 50 34

e-mail : Marc.Roelands@iph.fgov.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel