Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

Den Haag, 21 oktober 2009

Nieuwe koers Cordaid: minder landen en partners financieel meer onafhankelijk

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid gaat de financiële relatie met lokale organisaties in negen landen afbouwen. Dit is één van de keuzes die is gemaakt in de nieuwe strategie voor 2011 - 2015. Het doel hiervan is met nog meer focus en meer impact te kunnen opereren. Tegelijkertijd gaat Cordaid inzetten op financiële verzelfstandiging van partnerorganisaties, integratie van bestaande programma's, en het bouwen aan wereldwijde coalities.

Minder landen
In haar nieuwe strategie ziet Cordaid een noodzaak tot een sterkere concentratie van landen. Cordaid is momenteel in 37 landen actief, dat aantal gaat terug naar 28. 'Er is duidelijk gekozen om in een beperkter aantal landen te opereren, om krachten te kunnen bundelen', licht René Grotenhuis, directeur van Cordaid toe. 'Bij het maken van deze lastige keuze is gekeken naar vragen als: kunnen we in een land echt een verschil maken? Hoe sterk zijn de maatschappelijke organisaties zelf al in dat land?' De landen waar Cordaid haar financiële relatie gaat afbouwen zijn: Angola, Brazilië, Dominicaanse Republiek, Papoea-Nieuw-Guinea, Peru, Rwanda, Suriname, Tsjaad en Zuid-Afrika.

Financieel meer onafhankelijke partners
In de meer stabiele ontwikkelingslanden zijn partnerorganisaties goed in staat om in de toekomst zelf meer aan fondsenwerving te gaan doen. Cordaid wil partners ondersteunen bij zogeheten institutionele fondswerving - fondsen van de Wereldbank of de Europese Unie. Maar ook kan gedacht worden aan werven in eigen land of aan het uitwerken van een directe financiële band tussen de westerse donateur en de ontvangende organisatie via een microkrediet systeem. Het doel is partners financieel minder afhankelijk van Cordaid te maken.

Integratie van programma's
Volgens Cordaid is ontwikkelingssamenwerking, zoals inzet van microkredieten en het verbeteren van de gezondheidszorg, onlosmakelijk verbonden met noodhulp bij rampen en wederopbouwactiviteiten na conflicten. 'Bij het bieden van noodhulp moet al nagedacht zijn over de duurzaamheid van de activiteiten', aldus Grotenhuis. 'Of heel concreet: hoe staat een gezin getroffen door een overstroming zo snel mogelijk weer op eigen benen? En als je medische hulp levert, zorg dan dat deze aansluit bij de lokale gezondheidssystemen. Dan hebben de gezondheidscentra er na de ramp of het conflict nog steeds wat aan.' Cordaid heeft in de afgelopen jaren expertise opgebouwd in de verschillende specialiteiten van ontwikkelingssamenwerking en noodhulp en wil de meerwaarde door integratie daarvan verder gaan benutten.

Bouwen aan wereldwijde netwerken
Een laatste speerpunt van Cordaid's nieuwe strategie is zwaar in te zetten op wereldwijde coalities. 'Allerlei spelers met verschillende achtergronden maar met eenzelfde doel die aan structurele veranderingen werken, dát is de nieuwe manier van ontwikkelingssamenwerking', zegt Grotenhuis. 'De tijd van traditionele ontwikkelingshulp is echt voorbij. We worden meer makelaars in plaats van directe hulpverleners. We vormen allianties, zoeken samenwerkingspartners uit diverse hoek. Dat kan van een individu zijn in Nederland met een eigen project tot aan bedrijven, van kennisinstellingen tot belangengroepen over de hele wereld'.