Partij van de Arbeid
Den Haag, 21 oktober 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

inzake onnodige babysterfte


1.
Bent u op de hoogte van het interview met hoogleraar gynaecologie en verloskunde Gerard Visser, waarin hij stelt dat er een cultuuromslag moet komen in de Nederlandse bevallingscultuur om onnodige babysterfte te voorkomen?


2.
Bent u het eens met de stelling dat in Nederland te afwachtend wordt gehandeld bij zwangerschap en bevalling?


3.
Bent u het eens met de stelling dat er bij 38 weken zwangerschap een formele controle met risicoschatting dient plaats te vinden, zoals ook in Noorwegen en in de VS gebeurt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, Hoe gaat u deze controle invoeren in Nederland?


4.
Bent u van mening dat in Nederland te conservatief gehandeld wordt door te wachten tot 42 weken voordat een bevalling wordt ingeleid? Bent u van mening dat vrouwen bij 41 weken zwangerschap door een gynaecoloog dienen te worden gezien? Bent u van mening dat door eerder in te grijpen, de bevalling bij 41 weken in te leiden, winst behaald kan worden ten aanzien van perinatale sterfte? Kan aangegeven worden hoe hier in andere Europese landen mee wordt omgegaan?


5.
Hoe beoordeelt u het feit dat de vicevoorzitter van de KNOV er juist op wijst dat de kans op complicaties bij afwachten heel licht stijgt en dat er juist meer complicaties ontstaan door de bevalling in te leiden? Bent u van mening dat dit verschil van inzicht tussen gynaecoloog en verloskundige onderstreept dat er geen duidelijke lijn bestaat in Nederland ten aanzien van de mogelijkheden en risico's van de thuisbevalling? Bent u het eens met hoogleraar Eerstelijns Verloskunde Simone Buitendijk dat meer onderzoek nodig is naar het overlijden van baby's aan het eind van de zwangerschap?

5.
Bent u het eens met de stelling van Gerard Visser dat het feit dat Nederland de hoogste babysterfte heeft van Europa, wordt veroorzaakt doordat verloskundigen probleemgevallen te laat naar het ziekenhuis sturen en gynaecologen problemen te weinig agressief behandelen? Zo nee waarom niet? Zo ja, bent u van mening dat het verloskundige systeem in Nederland achterhaald is en er een cultuuromslag dient plaats te vinden?

5.
Bent u van mening dat vrouwen die thuis bevallen voldoende verloskundige begeleiding ontvangen? Waarom? Hoe zou de begeleiding tijdens de bevalling, zowel bij thuisbevalling als in het ziekenhuis verbeterd kunnen worden?


6.
Hoe vaak komt het voor dat vrouwen die aan het bevallen zijn, met weeën, naar een ander ziekenhuis worden gestuurd?


7.
Bent u van mening dat zwangere vrouwen voldoende gewezen worden op de risico's van thuisbevallingen en vooral op het feit dat de helft van de eerste thuisbevallingen in het ziekenhuis eindigt? Bent u van mening dat de voorlichting daarover verbeterd dient te worden? Door wie moet deze voorlichting gegeven worden?


8.
Zijn de gesignaleerde knelpunten ten gevolge van het feit dat verloskundigen probleemgevallen te laat naar het ziekenhuis sturen en gynaecologen problemen te weinig agressief behandelen aan de orde gekomen in de Stuurgroep en worden deze meegenomen in het eindrapport van de Stuurgroep? Wanneer kan het eindrapport van de Stuurgroep worden verwacht?


9.
Bent u bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek te laten doen naar de samenwerking tussen gynaecologen en verloskundigen en de mogelijke gevolgen hiervan voor de perinatale sterfte in Nederland? Zo nee, waarom niet?


10.
Bent u bereid deze vragen te beantwoordden vóór dinsdag 27 oktober 2009, 12.00 uur?

Volkskrant 21-10-2009