Ingezonden persbericht




Stichting Kikid laat jongeren eigen grenzen aangeven met steun van Skan Fonds, het VSBfonds en Provincie Noord Holland.

Amsterdam, 21-10-09. Voor het tweede opeenvolgende jaar reist Stichting Kikid (www.kikid.nl) langs verschillende middelbare scholen en regionale opleidingcentra (roc's) met het project Benzies en Batchies. Dit schooljaar door middel van een bijdrage van het Skan Fonds, het VSBfonds en Provincie Noord Holland. Het project behandelt 'de seksualisering van de jeugd', een onderwerp dat hoog op de agenda is gezet door minister Plasterk. Het project start in december met de eerste voorstelling in de klas. Ter aanvulling op het project lanceert Stichting Kikid dit schooljaar tegelijkertijd een weerbaarheidstraining.

Benzies en Batchies (straattaal voor pooierwagens en meisjes) is een preventief theater/voorlichting project ontwikkeld voor de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs en de regionale opleidingscentra. Bij dit project gaat het vooral om de emotionele kant van seksualiteit. Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn: videoclips, kleding, dans, groepsdruk en weerbaarheid.

Het programma begint met een dynamisch theaterstuk. De acteurs zijn zelf in de leeftijd van 17 tot 20 jaar. Na het stuk gaan de jonge acteurs met de leerlingen in kleine groepjes in discussie over de onderwerpen uit het theaterstuk.

Nieuw dit jaar is de weerbaarheidstraining die aan het project vastzit. Deze wekelijkse training bestaat uit vijf lessen van 1,5 uur en worden gegeven door een ervaren weerbaarheidsdocent. De lessen gaan over onzekerheid, groepsdruk, grenzen stellen, etc. Het programma bestaat uit fysieke elementen, creatieve opdrachten en groepsgesprekken waarin onder andere ruimte is voor zelfreflectie. Niet alleen bij meisjes wordt de weerbaarheid besproken maar ook juist bij jongens wordt aanspraak gedaan op hun verantwoordelijkheid. Behalve dat Kikid dit belangrijk vindt wordt dit ook door de politiek onderschreven. Naast de voorstelling en de weerbaarheidstraining biedt Stichting Kikid ook dit jaar weer een ouderavond aan als afsluiting van het project.


In de bijlage:

Fotomateriaal Benzies en Batchies
Logo Stichting Kikid