Ingezonden persbericht


Ontwikkelingsproblemen bij kinderen geven werkzoekenden meer kans

Noord-Oost Groningen heeft er een uniek en succesvol project bij, Mee®doen in Marenland. Het is een nieuw participatieproject van ISD Noordoost, in samenwerking met de Stichting openbaar onderwijs Marenland en het Centrum voor Neuromotorische Training. Gericht op voorkomen en verminderen van (leer- en gedrags) problemen bij kinderen. Het project is tot nu toe zeer succesvol voor iedereen die er aan mee doet. Dat is ook af te lezen aan het percentage hulptrainers dat afhaakt (nul procent) gedurende de looptijd van Mee®doen in Marenland. In maart 2010 kunnen alle basisscholen van de Stichting openbaar onderwijs Marenland gebruik maken van deze training.

ISD Noordoost zet participatieprojecten op met als doel om werkzoekenden te stimuleren mee te doen in de samenleving. Bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk, wat wellicht kan leiden tot om- of bijscholing en een betaalde baan. Vaak wordt met de projecten inhoudelijk gezien ook een maatschappelijke meerwaarde gecreëerd.

Problemen vroegtijdig aanpakken

Het Centrum voor Neuromotorische Training heeft een methode ontwikkeld die gericht is op het versterken van de fysieke, mentale en cognitieve vaardigheden van kinderen*. In de afgelopen zestien jaar zijn daarmee meer dan 1400 kinderen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe met succes behandeld. Het gaat om een compleet hulpprogramma voor kinderen op de basisschool die zich anders of minder snel ontwikkelen. Zij worden wekelijks 45 minuten op school getraind door het Centrum voor Neuromotorische Training uit Groningen, om vervolgens de geleerde vaardigheden elke dag 15 minuten te oefenen onder begeleiding van hulptrainers.

Win-winsituatie

Mee®doen in Marenland is een project waarbij het mes zelfs aan drie kanten snijdt. De scholen zijn enthousiast, de kinderen doen met plezier mee en de hulptrainers vinden het hartstikke leuk werk. De vrijwillige hulptrainers worden geworven via ISD Noordoost (Werkplein Eemsdelta Delfzijl). Dat zijn vooral herintreders of niet uitkeringsgerechtigden (nuggers) die opgeleid willen worden voor een baan in de kinderopvang, bejaardenzorg of binnen de sport- en recreatie. De hulptrainers worden opgeleid zodat ze de begeleiding van de kinderen los van de hoofdtrainer kunnen uitvoeren. De inzet van de hulptrainers omvat 10 - 20 uur per week.

Delfzijl, 21 oktober 2009


---