Ingezonden persbericht

LEYGRAAF Woningmarktanalyse 3e kwartaal 2009:

Voor het tweede kwartaal op rij lichte prijsstijging!

LEYGRAAF constateert dat de woningmarkt zich het afgelopen kwartaal verder heeft gestabiliseerd. Het derde kwartaal laat overwegend positieve cijfers zijn. Zo is de gemiddelde verkoopprijs van een woning zelfs gestegen met 1,46%! Daarmee kunnen we spreken van een voorzichtig herstel van de woningmarkt!

Elk kwartaal verschijnt de LEYGRAAF Woningmarktanalyse voor de regio Noord-Holland. Deze analyse verschaft inzicht in de ontwikkelingen op de woningmarkt. Verschillende aspecten worden onderzocht, zoals het aantal verkooptransacties in het betreffende kwartaal, de prijsontwikkelingen en de veranderingen in looptijd. Daarnaast bieden overzichtelijke grafieken snel inzicht in de prijsontwikkelingen per m2. Onderstaand treft u een samenvatting van de LEYGRAAF Woningmarktanalyse van het derde kwartaal van 2009.

3e kwartaal 2009
Na een aantal kwartalen van prijsdalingen zien we nu voor het tweede kwartaal op rij een prijsstijging. Daarmee is duidelijk geworden dat de woningmarkt zich aan het stabiliseren is en zelfs een broos herstel laat zien.
Afgelopen kwartaal is de gemiddelde verkoopprijs in de regio Groot Alkmaar gestegen met 1,46% naar 239.157,-
De looptijd is met 101 dagen gelijk gebleven en het aantal verkopen zal slechts een kleine daling laten zien, welke vanwege de `zomerdip' gebruikelijk is in deze periode.

Een opvallend cijfer is de verandering van het verschil tussen de vraagprijs en de transactieprijs. Deze is voor het eerst sinds 1,5 jaar weer aan het afnemen. De onderhandelingsmarge bedraagt momenteel ca. 4,38%. Dit houdt in dat de koopsom dichter bij de vraagprijs is komen te liggen. Een andere, meer waarschijnlijke, verklaring laat het vijvermodel van de regio Noord Kennemerland zien. Deze laat namelijk zien dat woningen welke na 16 mei 2009 in verkoop zijn gekomen een gemiddelde vraagprijs hadden van 287.000,-.De woningen die op dat moment reeds te koop stonden hadden een gemiddelde vraagprijs van 329.000,-. De "nieuwe" verkoper heeft zijn vraagprijs aangepast aan de huidige marktsituatie.

De gemiddelde woning in de regio Alkmaar heeft momenteel een transactieprijs van ca. 239.157,-. De gemiddelde vraagprijs van de woning is het derde kwartaal licht gestegen met circa. 1,3% waardoor de gemiddelde vraagprijs van een woning momenteel 252.648,- bedraagt.

Opvallende cijfers uit de regio voor het 3e kwartaal
· De cijfers van het 3e kwartaal laten, net als in het 2e kwartaal van dit jaar, een lichte verbetering van de woningmarkt in Groot Alkmaar zien, bestaande uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Langedijk, Heiloo, Limmen en Castricum. De absolute cijfers voor dit kwartaal laten een stijging zien van 1,46%. Hieruit blijkt dat de woningmarkt in groot Alkmaar zich nog meer stabiliseert.
· In Nederland is er sprake van een nationale woningmarkt: vraag en aanbod komen op regionaal niveau bij elkaar. In dit 3e kwartaal van 2009 zijn er significante verschillen tussen de 76 gemeentes zichtbaar. Voor Nederland geldt dat de prijs van de gemiddelde verkochte woning dit kwartaal met 0,1% licht stijgt maar deze prijsstijgingen variëren sterk per regio. Voor de regio Noord Kennemerland geldt een stijging van 0,67% en komt daarmee in de buurt van het landelijk gemiddelde.
· Consumenten zijn nog altijd zeer voorzichtig. Uit een enquete onder makelaars blijkt dat 60% van de verkopers eerst zijn eigen huis wil verkopen, alvorens wordt overgegaan tot de koop van een nieuwe woning.
· Het aantal verkooptransacties is het 3e kwartaal met circa 3% licht gedaald t.o.v. het
2e kwartaal. Hierbij is rekening gehouden met een correctie van de cijfers omdat alle verkooptransacties van september nog niet verwerkt zijn in deze "voorlopige" cijfers. Deze lichte daling kan te maken met de zogenaamde zomerdip.





· De NVM Open Huizen Dag trok zaterdag 10 oktober naar schatting 130.000 bezoekers. Gemiddeld kreeg een woning circa 3 bezoekers. 1 op de 5 openstaande huizen kreeg echter geen bezoek. Ruim 45.000 woningen waren aangemeld. De goede opkomst van de open huizen dag is een bewijs dat de woningmarkt nog altijd in beweging is.

· Alkmaar: De cijfers laten in Alkmaar een lichte stijging van de transactieprijs zien. De mediane transactieprijs ligt momenteel op 197.644,- terwijl deze een kwartaal eerder op 191.551,- lag en een jaar geleden op 206.508,-. De cijfers zijn nog steeds niet te vergelijken met een jaar geleden, maar duidelijk is wel dat er weer een lichte stijgende lijn in de transactieprijzen zit.
· Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen ligt dit kwartaal ruim 50% lager dan gemiddeld per kwartaal in 2008. Tevens daalde de nieuwbouwprijs verder en deze ligt nu op het niveau van 2007.

· In het 3e kwartaal zijn er in Heerhugowaard 73 woningen verkocht. Daarmee zijn er in Heerhugowaard als een van de weinige gemeenten in de regio evenveel woningen verkocht als in het 2e kwartaal. De meest verkochte type woning op dit moment is de tussenwoning. De gemiddelde totale transactieprijs is 221.453,- een stijging van 3,97% in vergelijking met vorig kwartaal. De gemiddelde looptijd is dit kwartaal 105 dagen, een afname van 3,37%. Een voorzichtige conclusie kan zijn dat Heerhugowaard zich aardig stabiliseert. De prijs per m2 is gelijk op niveau gebleven met 1.760,-.

Voor meer informatie over de actuele ontwikkelingen op de woningmarkt, kunt u onze complete woningmarktanalyse downloaden van onderstaande website.

Onze volgende woningmarktanalyse (4e kwartaal 2009) is vanaf 20 januari 2010 via www.LEYGRAAF.net/wonen te downloaden.




Ingezonden persbericht