Raad van State


10 uitspraken gevonden

1. 200805448/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant (Bestemmingsplan 'Kom Eersel' van de gemeente Eersel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Kom Eersel' van de gemeente Eersel. Het plan heeft betrekking op de hele bebouwde kom van Eersel en actualiseert meerdere verouderde bestemmingsplannen. Verschillende inwoners van Eersel verzetten zich tegen het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een aantal inwoners vindt dat het plan de bouw van tweede woningen bij hun eigen woningen had moeten toestaan. Eén inwoner is het er niet mee eens dat hij op grond van het bestemmingsplan geen zwembad en sauna bij zijn woning kan bouwen, terwijl hij dat wél kon op basis van het oude bestemmingsplan. Een bewoonster van de Markt is het er niet mee eens dat haar buurman een hotel of pension kan starten. De zaak is op 31 augustus jl. op zitting behandeld.

2. 200806242/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland (Bestemmingsplan 'Aan- en bijgebouwen, Wonen en Mantelzorg' van de gemeente Arnhem)
van Gelderland van het bestemmingsplan 'Aan- en bijgebouwen, Wonen en Mantelzorg' van de gemeente Arnhem. Dit plan heeft betrekking op de woonbestemmingen in bijna alle bestemmingsplannen in Arnhem. In het plan is de regeling voor aan- en bijgebouwen bij woningen versoepeld. Verder maakt het plan het mogelijk om in alle Arnhemse woonwijken bijzondere woonvormen te huisvesten, zoals voor ouderen, mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking, dak- en thuislozen, ex-verslaafden of ex-gedetineerden. De Samenwerkende Ondernemers Steenstraat (SOS) vreest vooral voor de komst van een verslavingskliniek van het Leger des Heils, het zogenoemde Domus-project, in de Steenstraat. Het bestemmingsplan zou de vestiging van de kliniek mogelijk maken. Verder is een aantal inwoners van Arnhem bang voor de ruimtelijke gevolgen van de wijzigingen in de bestaande bestemmingsplannen. Zij vinden dat het provinciebestuur goedkeuring had moeten onthouden aan het bestemmingsplan, omdat niet onderzocht is welke locaties geschikt zijn voor bijzondere woonvormen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de zaak op 10 september jl. op zitting behandeld.

3. 200807432/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken inhoudsindicatie:

(Terugvordering subsidie stichting Opleidingsfonds Groothandel) Uitspraak over de vaststelling en terugvordering van de subsidie die de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2005 aan de stichting Opleidingsfonds Groothandel (SOG) heeft toegekend. Het gaat om een subsidie van ruim EUR 350.000 voor het project 'Omscholing Werkenden Nieuw Vakmanschap'. De staatssecretaris heeft de subsidie teruggevorderd, omdat bij controlebezoeken is gebleken dat de SOG haar administratie niet op orde had. Zo zou onder meer het aantal mensen dat de opleiding daadwerkelijk heeft gevolgd, niet overeenkomen met het aantal mensen waarop de subsidieverlening zag. De rechtbank in Den Haag heeft in augustus 2008 geoordeeld dat de staatssecretaris terecht de subsidie voor de projecten heeft teruggevorderd. Tegen die uitspraak is de stichting in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 10 september jl. op zitting behandeld.

4. 200807531/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Kapvergunningen inhoudsindicatie:

(Kap van 26 bomen op Olympiaplein in Amsterdam) Uitspraak over de kapvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-Zuid van de gemeente Amsterdam heeft verleend voor de kap van 26 bomen aan de noordzijde van het Olympiaplein. Het dagelijks bestuur heeft de vergunning verleend vanwege de herinrichting van het plein. Na de herinrichting zal het dagelijks bestuur weer nieuwe bomen planten. De stichting 'Belangenbehartiging Bewoners en Ondernemers Oud-Zuid' vindt dat het dagelijks bestuur de vergunning had moeten weigeren, omdat zij vreest dat de luchtkwaliteit ter plaatse zal verslechteren. Verder leidt de kap tot verdere verstening van de omgeving, aldus de stichting. Daarom is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 10 september jl. op zitting behandeld.

5. 200808329/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Geldzaken ('Loyalty' actie Unieboek B.V. voor reisgids bij Shell) Uitspraak over de weigering door het Commissariaat voor de Media om een zogenoemde 'loyalty' actie van Unieboek B.V. toe te staan. De uitgeverij wil een speciale uitgave van de Capitoolgids Nederland bij benzinemaatschappij Shell verkopen. Voor de reisgids stelt de uitgeverij een vaste prijs vast. De uitgeverij wil de gids voor de duur van drie maanden voor een actieprijs verkopen. De kopers moeten dan nog wel spaarzegels van Shell daarbij inleveren. Het Commissariaat staat de actie niet toe, omdat het om een spaaractie gaat. Dit zou in strijd zijn met de regelgeving voor de vaste boekenprijs. De rechtbank in Utrecht heeft in oktober 2008 een eerder beroep van de uitgeverij ongegrond verklaard. De zaak is op 10 juni jl. op zitting behandeld.
6. 200809198/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland (Bestemmingsplan 'Waalsdorperlaan' van de gemeente Wassenaar) van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Waalsdorperlaan' van de gemeente Wassenaar. Dit bestemmingsplan maakt de bouw van de Amerikaanse ambassade mogelijk aan de Waalsdorperlaan. In juli 2006 heeft de Amerikaanse overheid overeenstemming bereikt met de gemeente Den Haag over aankoop van de grond. Verplaatsing van de ambassade vanuit de binnenstad in Den Haag naar een andere locatie is volgens betrokkenen noodzakelijk omdat de veiligheid op de huidige locatie onvoldoende gewaarborgd is en de verscherpte veiligheidsmaatregelen te veel overlast geven in de binnenstad. De locatie van vier hectare aan de Waalsdorperlaan in Wassenaar bij de gemeentegrens van Den Haag voldoet aan de criteria die de Amerikaanse overheid stelt aan vestigingslocaties voor een nieuwe ambassade. Veiligheid, omvang en ligging van de locatie zijn hierbij de belangrijkste criteria. Volgens de gemeenteraad en het provinciebestuur voldoet het bestemmingsplan aan de voorwaarden van ruimtelijke en landschappelijke inpassing, een veilige verkeersontsluiting en voldoende parkeergelegenheid, en een tijdige en passende oplossing voor de huidige gebruikers. De Stichting Duindigt en een inwoner uit Aalsmeer zijn het niet eens met het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting ziet de noodzaak van verplaatsing van de ambassade niet en vindt de vestiging op de locatie aan de Waalsdorperlaan in strijd met het rijks- en provinciaal beleid. Ook is zij van mening dat de onderzoeken naar de flora en fauna en de luchtkwaliteit in de omgeving onvoldoende zijn. Er had meer onderzoek gedaan moeten worden naar de meervleermuis en de nauwe korfslak die in het nabijgelegen natuurgebied Meijendel en Berkheide voorkomen, aldus de stichting. Verder had volgens haar moeten worden uitgesloten dat ook kantoren zich kunnen vestigen aan de Waalsdorperlaan als de verplaatsing van de ambassade onverhoopt niet doorgaat. Ten slotte vindt de stichting dat de bijdrage van EUR 5 miljoen van de minister van Buitenlandse Zaken aan de gemeente ongeoorloofde staatssteun is. De bijdrage is bedoeld om de ecologische, recreatieve, landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebied rondom de ambassade te behouden of zelfs te verbeteren. De man uit Aalsmeer was eigenaar van het tuincentrum dat gevestigd was aan de overzijde van de nieuwe locatie voor de ambassade. Hij heeft in 2004 meerdere bouwplannen bij de gemeente ingediend voor de uitbreiding van zijn tuincentrum, maar de gemeente wilde toen geen medewerking verlenen omdat het gebied onbebouwd zou moeten blijven. Door nu wél in te stemmen met de bouw van de Amerikaanse ambassade wijkt de gemeenteraad af van haar eerdere beleid. De man vindt dat oneerlijk. De zaak is op 31 augustus jl. op zitting behandeld.

7. 200809315/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009 rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken (Bouwvergunning Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in Elspeet) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nunspeet heeft verleend aan de vereniging Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in Elspeet voor de aanleg van een schietbunker, schietbioscoop, abri's en het aanbrengen van geluidwerende voorzieningen bij de buitenschietplaatsen. De rechtbank in Zutphen heeft in november 2008 het gemeentebestuur opgedragen een nieuw besluit over de bouwvergunning te nemen, omdat de gebouwen op meer dan 25 meter afstand van de weg zouden komen te liggen. Dat is volgens de rechtbank in strijd met de regels van de gemeentelijke bouwverordening. Tegen deze uitspraak zijn het gemeentebestuur van Nunspeet en het jachtschietcentrum in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen zijn de regels van de bouwverordening in dit geval niet van toepassing, omdat in het bestemmingsplan hierover een regeling is opgenomen. De zaak is op 10 september jl. op zitting behandeld. Zie ook zaaknummer 200809406/1 waarin de Raad van State eveneens op 21 oktober 2009 uitspraak doet. In die zaak gaat het over dezelfde bouwvergunning en is de stichting Veluwe Bijzonder in hoger beroep gekomen bij de Raad van State.

8. 200809406/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009 (Bouwvergunning Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in Elspeet) wethouders van Nunspeet heeft verleend aan de vereniging Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in Elspeet voor de aanleg van een schietbunker, schietbioscoop, abri's en het aanbrengen van geluidwerende voorzieningen bij de buitenschietplaatsen. De stichting Veluwe Bijzonder is tegen de bouwvergunning in hoger beroep gekomen, nadat de rechtbank in Zutphen een eerder beroep van de stichting in november 2008 ongegrond heeft verklaard. Volgens de stichting maakt de bouwvergunning de aanleg van een schietbaan voor het bovengronds kleiduivenschieten mogelijk. Met de aanleg daarvan kan volgens de stichting echter niet gestart worden als het jachtschietcentrum niet over een milieuvergunning beschikt. Nu het jachtschietcentrum geen milieuvergunning heeft aangevraagd, had het gemeentebestuur de bouwaanvraag moeten aanhouden en niet mogen verlenen, aldus de stichting. Zij is bovendien van mening dat het bestemmingsplan niet toelaat dat het gebied wordt gebruikt als zogenoemd valgebied voor hagel en resten van kleiduiven. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de zaak op 10 september jl. op zitting behandeld. Zie ook zaaknummer 200809315/1 waarin de Raad van State eveneens op 21 oktober 2009 uitspraak doet. In die zaak gaat het over dezelfde bouwvergunning en zijn het Jachtcentrum en het gemeentebestuur van Nunspeet in hoger beroep gekomen bij de Raad van State.
9. 200900049/1/H1 en 200900050/1/H1 en 200900051/1/H1 datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
inhoudsindicatie:

(Vrijstelling gebruik Floriadeterrein voor dansfestival Mystery Land) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor het eendaagse dansfestival Mystery Land op het voormalige Floriadeterrein in Haarlemmermeer. Het festival wordt gehouden op de volgende delen van het terrein: het gebied De Groene Weelde, een bestaand parkeerterrein, een deel van het Haarlemmermeerse Bos, een parkeerterrein in dat bos en een parkeerterrein langs de IJweg. De vrijstelling is in 2007 verleend voor een periode van vijf jaar. Het festival keert jaarlijks terug. De stichting Vrienden van het Floriadegebied, de vereniging Dorp Vijfhuizen en een aantal inwoners van Vijfhuizen zijn het niet eens met de verleende vrijstelling. Volgens hen had het gemeentebestuur de vrijstelling niet mogen verlenen voordat het onderzoek naar de effecten voor het milieu in de omgeving was afgerond. Ook vrezen zij voor geluidsoverlast, luchtverontreiniging en schade voor de natuur en beschermde dieren in het gebied. Verder vinden zij het voormalige Floriadeterrein niet geschikt voor het houden van een dansfestival, omdat het terrein een bijzondere status heeft. De rechtbank in Haarlem heeft in november 2008 eerdere beroepen van de bezwaarmakers ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken van de rechtbank zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 3 september jl. op zitting behandeld.

10. 200902166/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 21 oktober 2009 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige (Milieuvoorschriften voor scheepsbouw en -reparatie in Vlissingen) Uitspraak over de voorschriften die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verbonden aan een milieuvergunning die het college eerder in 2006 heeft verleend aan Scheldepoort B.V. en Schelde Marinebouw B.V. uit Vlissingen. Het bedrijf houdt zich bezig met scheepsreparatie, het samenstellen van offshore-constructies en scheepnieuwbouw. Compagnie de Manutention Ro-Ro B.V. uit Ritthem vindt dat de milieuvoorschriften voor het verfspuiten bij hoge windkrachten niet streng genoeg zijn. De milieuvoorschriften zouden ontoereikend zijn om het verwaaien van stof en verfdeeltjes naar het naastgelegen terrein van Compagnie de Manutention Ro-Ro te voorkomen. Ook zouden de milieuvoorschriften niet zijn afgestemd op de zogenoemde 'beste beschikbare technieken'. Compagnie de Manutention Ro-Ro is dan ook tegen het besluit van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaaknummers 200807832/1 en 200808753/1 waarin de Raad van State eveneens op 21 oktober 2009 uitspraak doet. In die zaken gaat het om de goedkeuring van het milieubeheerssysteem en de ontheffing voor het volgen van een reductieprogramma voor oplosmiddelen die het provinciebestuur heeft verleend aan Scheldepoort en Schelde Marinebouw. Ook tegen die besluiten heeft Compagnie de Manutention Ro-Ro beroep ingediend bij de Raad van State. Alle drie de zaken zijn op 7 september jl. op zitting behandeld.