Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

163 _2009

Gemeenten Westelijke Mijnstreek akkoord met oprichting Afvalbedrijf

Sittard-Geleen, 20 oktober 2009 - De vier gemeenten in de Westelijke Mijnstreek zijnn akkoord gegaan met de oprichting van een Regionaal Afvalbedrijf. Door de afvalinzameling in de toekomst via dit bedrijf te laten verzorgen, denken de gemeenten uiteindelijk goedkoper uit te zijn.

,,Formeel behoort afvalinzameling tot de gemeentelijke verantwoordelijkheden,' zegt wethouder Pieter Meekels (Wijkgericht Werken/Afval en Reiniging) van Sittard-Geleen. ,,Vandaar dat we nu een overheids-nv oprichten, waardoor we invloed blijven hebben. Deze nv kan goedkoper werken dan de afzonderlijke gemeenten, doordat er op een grotere schaal gewerkt wordt. Bovendien krijgen we via het Afvalbedrijf de mogelijkheid om mensen in dienst te nemen die aan de onderkant van de arbeidsmarkt zitten.'

Het Afvalbedrijf wordt formeel een naamloze vennootschap (NV) en start medio volgend jaar. Het bedrijf - naar analogie van RD4 in Parkstad - ga gaat werken voor Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein en wordt gevestigd aan de Millenerweg in Sittard. Het verzorgt de afvalinzameling en -verwijdering, de reiniging, het kolken zuigen en de gladheidbestrijding.

De gemeenteraden van de vier gemeenten hebben eerder dit jaar al een positief advies gegeven. De ondernemingsraden en de vakbonden zijn de afgelopen weken akkoord gegaan met het sociaal plan. Daarin staat onder meer dat medewerkers van de gemeente de overstap naar het Afvalbedrijf kunnen maken en bij deze NV in dienst kunnen treden, maar ook dat ze ervoor kunnen kiezen om op detacheringsbasis bij dit Afvalbedrijf te gaan werken. Dat laatste geldt niet voor het management van het nieuwe bedrijf. Dat moet in dienst treden van de NV.

De vier gemeenten verwachten door de oprichting van deze afval-nv een besparing te kunnen realiseren van ruim twee miljoen euro per jaar. Voor Sittard-Geleen alleen is het bedrag 1,5 miljoen euro. Een deel daarvan wordt gebruikt voor aanloop- en detacheringskosten.

Op korte termijn wordt gestart met de werving van een directeur. De aanbesteding van voertuigen, inzamelmiddelen en andere bedrijfsmiddelen is inmiddels gestart.




Gemeente Sittard-Geleen