Gemeente Capelle a/d IJssel

Het college van burgemeester en wethouders vergadert elke week op dinsdag en bij een uitgebreide agenda op vrijdag. In het nieuws uit het college verschijnt een selectie van besluiten van het college. Op 20 oktober zijn de volgende besluiten genomen:

20-10-2009
Resultaten Jongerenonderzoek Veilig Opgroeien bekend

In oktober en november 2008 hield de gemeente Capelle aan den IJssel een Jongerenonderzoek. 1.522 Capelse jongeren werkten hieraan mee door een internetenquête in te vullen. De resultaten van dit onderzoek zijn vergeleken met landelijke scores en zijn inmiddels bekend. Het onderzoek werd gehouden in verband met het project Veilig Opgroeien, dat als doel heeft jongerenproblematiek preventief of vroegtijdig aan te pakken.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het alcoholgebruik onder Capelse jongeren lager is dan gemiddeld in Nederland. Wel blijkt dat Capelse jongeren iets vaker depressief zijn en vaker met de politie in aanraking komen dan landelijk gemiddeld is. De resultaten worden gebruikt voor de uitbreiding van het project Veilig Opgroeien. Zo komt er onder meer een preventieteam in de Capelse wijk Schollevaar waarin allerlei professionele instellingen als jongerenwerk, politie en maatschappelijk werk samenwerken om problemen preventief aan te pakken. Ook gaan de preventieteams in de buurten Middelwatering-Oost en De Hoeken kijken of hun preventieaanpak andere accenten moet krijgen. Daarnaast geven de resultaten input voor de sociale cohesie plannen in de Florabuurt, Schenkel en de Rondelen.

20-10-2009
College wil geluidsoverlast aanpakken

Het Capelse college wil geluidsoverlast voor Capellenaren gaan aanpakken. Hiervoor is een ontwerp Actieplan opgesteld op basis van een geluidsinventarisatie van het aantal geluidbelaste woningen in Capelle. Deze inventarisatie geeft inzicht in de geluidsbelasting op woningen die ontstaat door het wegverkeer, railverkeer (trein/metro) en industrie.

Het Actieplan beschrijft in concept welke geluidsbronnen de meeste geluidbelasting veroorzaken en op welke manier de gemeente van plan is met deze geluidbelasting om te gaan. Eén van die geluidsbronnen is de Abram van Rijckevorselweg. Hier kan het lawaai teruggebracht worden door de maximumsnelheid te verlagen. Een andere locatie is een gedeelte van de spoorweg Rotterdam-Utrecht. Het plaatsen van geluidsschermen kan hier een oplossing zijn.

Het ontwerp Actieplan ligt vanaf donderdag 22 oktober 2009 tot woensdag 2 december 2009 ter inzage. In deze periode kunnen Capellenaren hun zienswijzen indienen.

20-10-2009
Vergunningparkeren Molenbuurt

Het college heeft ingestemd met de uitvoeringsbesluiten om het vergunningparkeren in de Molenbuurt mogelijk te maken. Hiermee kan alles in het werk worden gesteld om het vergunningparkeren per 11 januari 2010 in te laten gaan. Tussen 8.00 uur en 20.00 uur is parkeren dan alleen toegestaan met een vergunning.

In de wijk kampten bewoners met parkeeroverlast door bezoekers van het naastgelegen IJsselland Ziekenhuis. Zij zijn tevreden met de oplossing dat er nu voor ieder huishouden in de Molenbuurt drie vergunningen op huisadres verkrijgbaar zijn. Bedrijven in de wijk kunnen eveneens vergunningen aanvragen voor hun medewerkers en bezoekers.

Uitzondering is er voor de straten Standaardmolen en Zaagmolen. Hiervoor geldt dat bewoners een specifieke vergunning kunnen aanvragen voor een vaste parkeerplaats voor hun woning.