Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_7X2GG4

21 oktober 2009

Beeld- en videozoeksysteem wint 3 prestigieuze competities Nieuwe software maakt automatisch afbeeldingen en video zoeken mogelijk

Hoe vind je op Internet of Youtube die ene fantastische actie scène zonder tekstuele omschrijving? Samen met zijn collega's van de UvA, ontwikkelde NWO-onderzoeker Theo Gevers software die automatisch voorwerpen en concepten kan vinden in afbeeldingen en filmpjes. Het team van de UvA zorgde voor een unieke prestatie: dit jaar sleepten ze voor hun werk drie maal de eerste prijs in de wacht. Theo Gevers ontving in 2007 voor zijn baanbrekende werk een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Het team van de UvA nam dit jaar deel aan drie grote competities waarin automatische zoekmachines getest en vergeleken worden. Bij de wedstrijden wordt gekeken welke zoekmethode het beste voorwerpen en concepten kan herkennen in beelden en filmpjes. Het team sleepte alle drie de keren de eerste prijs in de wacht. Zij wonnen ImageCLEF in Griekenland (in oktober), PASCAL VOC in Japan (gedeelde eerste plaats - in oktober) en TrecVID in de VS (in september). Het beeld- en videozoeksysteem maakt gebruik van geavanceerde beeldherkenning, snelle indexering en intelligente classificatietechnieken. Om de grote hoeveelheden data aan te kunnen, wordt er gebruik gemaakt van supercomputers.

Automatisch zoeken
Hoe zoek je naar een actiescène of naar een mooie kat? Nu gebeurt dat via tekst. Je typt bijvoorbeeld het woord 'kat' in en een zoekmachine gaat op zoek naar plaatjes waar het woord 'kat' aan gekoppeld is. Grote kans dat je inderdaad een hele rij katten vindt. Maar als het beeld of filmpje niet beschreven is door tekst dan is het zoeken op tekst onmogelijk. Het team van de UvA brengt daar verandering in door automatisch te zoeken naar objecten in het beeld zelf, en niet naar de tekst.

Applicaties
Door de toenemende hoeveelheid videobestanden is er een groeiende behoefte aan zoekmachines die het zoeken naar videofragmenten mogelijk maken. Door automatische objectherkenning wordt het makkelijker om bijvoorbeeld grote databases als Youtube, Flickr en Facebook te doorzoeken op eigenschappen die niet in de tekst zijn opgenomen zoals gezichten, dieren en geweld.