Provincie Noord-Brabant

Provinciale steun voor bouwproject Luchen/Kersengaard in Geldrop-Mierlo

Het door de kredietcrisis bedreigde woningbouwproject De Kersengaard op Luchen in Mierlo kan toch doorgaan dankzij steun van de provincie. Het gaat om een project van 65 woningen.

De gemeente Geldrop-Mierlo, de provincie en projectontwikkelaar Van Wanrooij in Geffen hebben daarover overeenstemming bereikt. Het gaat om 26 koopwoningen (10 hoekwoningen, 14 twee-onder-een-kap, 1 vrijstaand geschakeld en 1 vrijstaand) en 39 huurwoningen, waaronder 13 multifunctionele en seniorenwoningen. De bouw start nog dit jaar. Begin 2011 zijn de huizen klaar. Door de kredietcrisis dreigde de nieuwe woningbouwlocatie in Mierlo niet van de grond te komen. "Maar we moeten in Brabant blijven bouwen", zegt gedeputeerde Paul Rüpp (Ruimtelijke Ontwikkeling), "om in onze woningbehoefte te voorzien en om de bouwsector aan de slag te houden." Brabant spreekt daarvoor de de E 250 miljoen aan die de provincie heeft uitgetrokken om de Brabantse woningmarkt in beweging te houden. Daarnaast steekt de provincie ter bestrijding van de kredietcrisis nog E 150 miljoen in diverse andere projecten op het gebied van onder meer energie, innovatie en arbeidsmarkt.

Kredietcrisis De komende drie jaar wil de provincie 10.000 woningen laten bouwen die door de kredietcrisis niet gerealiseerd dreigen te worden. Met maatwerkoplossingen wordt de bouw van woningbouwprojecten vlotgetrokken. Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld met de projecten Boschveld en Den Bosch en Luistruik in Nuenen. Om het kopen van een nieuwbouwwoning aantrekkelijk te maken, introduceerde de provincie onlangs de Brabantse Waardebescherming (compensatie van 50% van het eventuele waardeverlies bij noodzakelijke verkoop van de nieuwbouwwoning binnen drie jaar na aankoop), de Brabantse subsidie Woonlastenverzekering (25% subsidie op de premie van een woonlastenverzekering) en Brabantse Starterslening (waarover drie jaar lang geen rente en aflossing hoeft te worden betaald).