Gemeente Nijmegen

Persmededeling Canisiuscollege (21 oktober)

Stand van zaken na busongeval Barcelona

Alle leerlingen uit Spanje zijn terug. Ze zijn gisteravond op het vliegveld van Rotterdam aangekomen en daar opgevangen door ouders en docenten. Eén leraar is nog in Spanje achtergebleven. Hij komt vandaag naar huis. Dat kon gisteren niet mee omdat hij liggend vervoerd moest worden en er toen niet voldoende ruimte was in de vliegtuigen. Er is nog een leerlinge in Nijmegen in een ziekenhuis en ook zij mag morgen naar huis.

De leerlingen uit Londen zijn gisteravond teruggekomen en op school opgevangen door ouders en docenten.

De hulp en begeleiding van o.a. slachtofferhulp na het ongeluk en tijdens de vlucht terug naar huis, heeft de school als zeer prettig en zinvol ervaren.

Vanmiddag hebben twee bijeenkomsten plaatsgevonden op school:

13.30 uur voor de leerlingen uit Spanje, met hun ouders en docenten

14.30 uur voor alle 4e klassers met ouders en docenten

Beide groepen zijn toegesproken door de schoolleiding maar er was vooral ruimte om emoties met elkaar te delen. Er waren in totaal ongeveer 500 tot 600 aanwezigen (circa 200 leerlingen met hun ouders en met docenten) in de aula. Het was de eerste keer dat de leerlingen elkaar weer zagen na het ongeluk, dus het weerzien was heftig en emotioneel. Maar iedereen is blij dat de groep weer bij elkaar is; tegelijkertijd is er veel verdriet vanwege het overleden van Ilse. De sfeer van deze bijeenkomsten liet overigens ook nu weer veel saamhorigheid en betrokkenheid zien.

De ouders van het slachtoffer zijn vandaag uit Spanje teruggekomen. De ouders en het zusje zijn, uiteraard, zeer aangeslagen.

Het lichaam van het slachtoffer wordt morgen teruggevlogen.

De school hoort ook veel speculaties over de toedracht van het ongeval maar de zaak is in ondezoek van politie en justitie. De school heeft en geeft hierover geen informatie.

Hoe verder

Nu volgt de volgende fase in het proces van verwerking en probeert de school de draad weer op te pakken.

De lessen voor de groepen 1, 2 en 3 starten morgen (donderdag 22 oktober) weer. Ook de andere geplande activiteiten zoals sportdagen. Tijdens de "gewone lessen" en andere activiteiten is er ruimte voor rouwverwerking en het uitwisselen van gedachten en gevoelens.

De 4e klas heeft geen les (zij waren immers op reis) en de 5e en 6e klassers zijn bezig met stages. De school blijft open voor leerlingen die graag willen komen, ook als ze geen les hebben.

De herdenkingsplek op school en de stilteplek blijven deze week beschikbaar èn zeker ook nog in de week na de herfstvakantie. Hier is ook steeds begeleiding bij. Daarna maakt de school de balans op over 'hoe nu verder'.

De school is ook bezig met het voorbereiden van een herdenkingsdienst. Zoals het er nu uitziet wordt die, indien mogelijk en na overleg met de ouders van de overleden leerlinge, een dag na de uitvaart gehouden. Over de uitvaart is nog niets bekend. Aanstaande vrijdagochtend is er een bijeenkomst voor de leerlingen uit Spanje, en de klas van het overleden meisje. Zij willen zich onder andere voorbereiden op het leveren van een bijdrage aan de herdenkingsdienst.

Verdere mededelingen aan de pers worden vanaf nu gedaan via persberichten.