Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


Convenant duurzaamheid in Rivierenland

Op 14 oktober hebben te Kerkdriel ruim 20 ondernemers in recreatie en toerisme een Intentieverklaring getekend met de 11 gemeenten in Rivierenland om te komen tot een Convenant Duurzaamheid. De bedrijven gaan zich komende winter inspannen om de internationale keurmerken Green Key of Blauwe Vlag te behalen, de overheid gaat in dezelfde periode kijken of op die bedrijven de controledruk kan worden verlaagd.

De âGreen Keyâ en de âBlauwe Vlagâ zijn dé duurzaamheidkeurmerken binnen de sector recreatie en toerisme. De Green Key is het keurmerk voor horeca en recreatie, de Blauwe Vlag voor schone stranden en jachthavens. Wanneer een bedrijf één van deze krijgt toegekend, voldoet het op vele vlakken aan meer dan de wettelijke milieueisen. Daarom gaan de gemeenten komende winter kijken of op basis hiervan een efficiëntere aanpak van o.a. milieucontroles mogelijk is. Dit moet resulteren in het bekrachtigen van het Convenant Duurzaamheid met bedrijven die een keurmerk hebben behaald tijdens de Landelijke Uitreiking van de Blauwe Vlag op donderdag 20 mei 2010 te Eiland van Maurik.

Het project is een initiatief van NORT Gelderland en wordt verder ondersteund door o.a. het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland, de recreatiemaatschappij Uiterwaarde, Kamer van Koophandel Midden-Nederland, de Rabobank en de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). De Stichting KMVK beheert de Green Key en Blauwe Vlag in Nederland en voert jaarlijks controles uit op de naleving van deze keurmerken. De bedoeling van het project is om enerzijds de duurzaamheidprestaties van bedrijven in de horeca-, recreatie- en watersportbranche in Rivierenland te verbeteren en anderzijds te zorgen voor vermindering van regeldruk.

Kijk voor meer informatie op: www.nortgelderland.nl.

21 oktober 2009