Ingezonden persbericht

Vraagtekens bij plaatsing trafostation en afvalcontainers naast oudste hofje van Nederland

PvdA stelt vragen over Philip Frankplein

Elektriciteitsnetbeheerder Liander heeft een bouwvergunning aangevraagd voor de bouw van een trafostation op het Philip Frankplein. Dit pleintje grenst direct aan het oudste hofje van Nederland. De PvdA wil daarom van het College van B&W weten of er geen betere plek in de binnenstad kan worden gevonden voor het trafostation. PvdA-raadslid Moussa Aynan heeft hier schriftelijke vragen over gesteld.

Liander is van plan om een groot trafostation op het plein te bouwen, om een aantal trafo's in het centrum te vervangen. Dit werd extra urgent na de brand in het transformatorhuis in de monumentale Vleeshal. Aynan: "De PvdA heeft er alle begrip voor dat Liander een eind aan deze onwenselijke situatie wil maken. Het kan echter niet bedoeling zijn dat je een trafo bij het ene monument weghaalt om het vervolgens bij het oudste hofje van Nederland te plaatsen. Op initiatief van de PvdA heeft de gemeenteraad vorig jaar een motie aangenomen om de Haarlemse hofjes kandidaat te stellen als Werelderfgoed van Unesco. Daar zou dit niet bepaald aan bijdragen".

Volgens de PvdA zijn er goede alternatieven voorhanden, die nog niet onderzocht zijn. Aynan: "De parkeerhaven aan het begin van de Jansstraat lijkt een geschikte situatie die volgens mij aan alle technische eisen voldoet. Ik zou het zeer op prijs stellen als Liander deze lokatie goed bekijkt". Daarnaast vindt de PvdA dat de gemeente een onafhankelijke deskundige moet inschakelen om alle alternatieven te onderzoeken.

Ook de regenten van het Bakenesserhofje en de wijkraad van Binnenstad vinden het geen goed plan om én een trafostation én ondergrondse afvalcontainers op een plek te concentreren. Vooral de regenten van het hofje zijn bang voor de gevolgen van de bouw. Regent Ok de Lange: "Sloop van de kelder onder het Philip Frankplein betekent een onaanvaardbaar risico voor het hofje. De grond is ter plaatse zeer slap en de wanden van de kelder zijn zeer dik. Het is te gek voor woorden dat een beslissing dreigt te worden genomen, zonder dat de risico's door een onafhankelijke instantie zijn onderzocht en publiek zijn gemaakt. Als er behalve afvalcontainers ook nog een groot transformatorstation naast het hofje wordt geplaatst, moet dat bovendien als een respectloze aantasting worden beschouwd van het unieke erfgoed".

PvdA-raadslid Moussa Aynan heeft een voorstel hoe het Philip Frankplein een betere invulling zou kunnen krijgen. Het plein is genoemd naar Philip Frank, een rabbijn die in 1943 door de Duisters werd gefusilleerd. Als eerbetoon is dit nieuwe pleintje naar hem vernoemd. Aynan: "Er ligt nog een raadsmotie uit 2005 die oproept een passend monument te maken voor de vele joodse Haarlemmers die slachtoffer van de Holocaust zijn geworden. Het plein lijkt me de plaats bij uitstek om zo'n monument een plek te geven. Misschien kan de nieuw stadsbeeldhouwer hierin een rol spelen".

*** EINDE PERSBERICHT ***