NVLF


09 oktober 2009
Persberichten

Behandelen van stotteren is lastiger dan vaak wordt gedacht

Maatwerk-logopedie voor 160.000 stotterende mensen de beste optie.

Stotteren is veel lastiger te behandelen dan vaak wordt gedacht. Het is niet alleen een kwestie van een andere adem- of spreektechniek aanleren. Veel factoren zijn van invloed op stotterend spreken, zoals spreekangst, angst om te stotteren, om niet serieus genomen te worden, om uitgelachen te worden. Voor elk individu spelen persoonlijke stressfactoren een rol die het stotteren kunnen verergeren of in stand houden. Die moeten per persoon in kaart gebracht worden. Er is niet één bepaalde therapie het meest geschikt. Stotterbehandeling is maatwerk-logopedie. Op Wereldstotterdag, 22 oktober, wordt er aandacht gevraagd voor dit spraakprobleem dat bij 1 procent van de bevolking voorkomt.

Stotteren begint meestal bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Bij de meeste kinderen gaat stotteren vanzelf over, sommigen hebben een behandeling door een logopedist of stottertherapeut nodig. Een logopedist kan onderzoeken of een kind risicosymptomen vertoont die aandacht behoeven. Hoe eerder dat wordt onderzocht hoe beter om erger te voorkomen. Ouders kunnen dan tijdig goede informatie krijgen over of therapie nu wel/niet zinvol is en op welke gronden.

Eenvoudige vormen van stotteren zijn met reguliere logopedie goed te behandelen in de eerste lijnszorg. Deze therapieën vallen onder de basisverzekering. Daarnaast zijn er erkende stottertherapeuten voor de complexe problemen die ook door de basisverzekering worden gedekt. Behandelingen kenmerken zich door maatwerk en een diversiteit aan methodes. Voor deskundig advies over stotterproblemen kun je bij iedere logopediepraktijk terecht. De speciaal opgeleide logopedisten zijn aangesloten bij de landelijk vereniging van stottertherapeuten, de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie NVST.

De Nederlandse Federatie Stotteren NFS geeft informatie over stotteren en stottertherapieën via www.stotteren.nl
Voor logopedie kun je naar de publiekswebsite van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF): www.logopedie.nl