Minister Van Middelkoop naar Navo-top Bratislava

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop bezoekt vandaag en morgen een informele ministeriële bijeenkomst van de NAVO te Bratislava. Het is de eerste vergadering onder voorzitterschap van de nieuwe Secretaris-Generaal Anders Fogh Rasmussen. De agenda van de vergadering kent zoals gebruikelijk een tweedeling in een transformatie- en een operatiëndeel. Het transformatiedeel staat vooral in het teken van het in balans brengen van behoeften en middelen. Deze discussie is gestart met een brief van Van Middelkoop aan de Secretaris-generaal van de Navo over dit onderwerp. Mede als gevolg van de credietcrisis hebben alle Navo-lidstaten het Nederlandse voorstel om de ministers te betrekken bij het stellen van prioriteiten inmiddels overgenomen. In Bratislava zullen de ministers spreken over mogelijke oplossingsrichtingen. Gelet op de omvang van de problematiek en de economische omstandigheden dringt Van Middelkoop aan op een heroverweging en prioriteitstelling van reeds goedgekeurde initiatieven. Aan projecten die zijn gerelateerd aan operatiën moet de hoogste prioriteit worden toegekend.

En marge van de bijeenkomst zal minister Van Middelkoop over dit onderwerp een toespraak houden voor de de Slowaakse Noord-Atlantische Commissie.

Het operatiëndeel zal vooral gaan over de actuele ontwikkelingen in Afghanistan en Kosovo. De situatie in Afghanistan wordt niet alleen in NAVO-verband, maar ook aan de orde gesteld tijdens een bijeenkomst met niet-Navo landen die deelnemen aan ISAF. De Afghanistananalyse van de nieuwe ISAF-commandant, generaal Stanley McChrystal, zal daarbij het belangrijkste gespreksthema zijn.