Gemeente Doetinchem

Persbericht, donderdag 22 oktober 2009

Reparatie Baptistenkapel snel van start

De herstelwerkzaamheden van de Baptistenkapel gaan begin november definitief van start. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Als alles daarna volgens plan verloopt, kan de kapel uiterlijk met Kerst weer in gebruik worden genomen.

Het college wijkt met dit besluit af van de formele regelgeving. Normaal gesproken volgt na het verlenen van de conceptvergunningen (in dit geval de monumenten- en bouwvergunning) een wettelijke inzage- en inspraaktermijn van elk zes weken. In die periode mogen de bouwwerkzaamheden nog niet beginnen. Het college acht het echter legitiem om de bouw wel van start te laten gaan. Inzage in de conceptvergunningen blijft mogelijk en ook de inspraakreacties worden inhoudelijk volgens de gebruikelijke procedure behandeld.

Herstel erediensten
Door de reparatiewerkzaamheden eerder van start te laten gaan, geeft het college gehoor aan de wens om de kapel weer zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Op dit moment vinden de erediensten van de Baptistengemeente plaats in het schoolgebouw van het Metzo-college (Keppelseweg). Deze tijdelijke huisvesting vormt een belemmering voor de rituelen die bij de erediensten horen. Met de Kerstperiode in zicht, is het wenselijk om de tijdelijke situatie voor die tijd te beëindigen.

Moeilijk uit te leggen
Burgemeester Kaiser van de gemeente Doetinchem: Uiteraard dient de overheid zorg te dragen voor het juist toepassen en uitvoeren van de wettelijke bepalingen. Maar deze situatie is bijzonder. De kapel is door een calamiteit nu niet in gebruik. Het herstel zal hoe dan ook moeten plaatsvinden. Hoewel wettelijk correct, valt het de samenleving moeilijk uit te leggen als dit herstel nog enkele maanden zou gaan duren. Ik noem dit een mooi voorbeeld in het kader van deregulering.

Zes weken werk
Bij het volgen van de normale procedures, zou de monumenten- en bouwvergunning op zn vroegst op 21 januari 2010 definitief worden. Pas daarna zouden de werkzaamheden van start kunnen. De zijmuur van de kapel zal eerst worden gesloopt, daarna komt er een staalconstructie met daartegen (isolatie)plaatmateriaal. Dit wordt met stucwerk afgewerkt, zodat het aanzicht van de buitenzijde niet verandert. Alleen de muurschildering zal niet meer terug komen. Zodra de buitengevel opnieuw is opgebouwd, kan ook de schade aan de binnenzijde worden hersteld. Naar verwachting gaan de werkzaamheden zes weken duren.

Positief advies wettelijk adviesorgaan
Het wettelijke adviesorgaan bouwplanoverleg, met vertegenwoordigers van de Rijksdienst en deskundige monumentenadviseurs van de provincie en het Gelders genootschap, heeft reeds positief op de reparatieplannen gereageerd.