Gemeente Almere

Overeenkomst nieuw station Almere Poort

22-10-2009

Overeenkomst nieuw station Almere Poort De gemeente Almere, ProRail, NS en de provincie Flevoland ondertekenden 20 oktober 2009 de stationsovereenkomst voor Almere Poort. Dit is een belangrijke stap in het realisatieproces van een station in het nieuwe stadsdeel. In de stationsovereenkomst staan afspraken over de samenwerking tussen de betrokken partijen. Deze afspraken vormen de basis voor de verdere uitwerking van het ontwerp en het toekomstige beheer.

Onmisbare schakel
Wethouder Adri Duivesteijn is positief over het besluit: "Inmiddels wonen er zo'n 1000 mensen in Almere Poort, en dit aantal groeit dagelijks. Op termijn biedt het stadsdeel naar verwachting plaats aan 30.000 inwoners. Het is van groot belang dat deze mensen niet worden gedwongen `de auto te pakken', maar gebruik kunnen maken van een hoogwaardig openbaar vervoersnetwerk. Een treinstation is een onmisbare schakel in zo'n netwerk."

Het station
In Almere Poort wordt een station gerealiseerd met basisvoorzieningen zoals perrons, liften en trappen maar ook met voldoende kaartautomaten, wachtruimtes en service- en alarmzuilen. ProRail en de gemeente Almere hebben de intentie om het basisstation in de toekomst verder uit te breiden. Almere Poort is straks met zes treinen per uur bereikbaar. Naar verwachting is het station eind 2012 gereed.

Noordvleugel-Spoorsector
Almere Poort wordt het zevende station dat wordt geopend binnen de samenwerkingsovereenkomst Noordvleugel-Spoorsector van 13 juli 2006. Op 13 juli 2006 ondertekenden NS, Prorail, de Stadsregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland een samenwerkingsovereenkomst over de
totstandkoming van het programma BOR RegioNet. De betrokken partijen hadden overeenstemming bereikt over verbeteringen in de dienstregeling na 2007 en over investeringen in het spoor voor zowel personen- als goederenvervoer in de noordelijke Randstad.