Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Advocaten naar de rechter

Patrick van IJzendoorn
Engelse advocaten dreigen naar de rechter te stappen wanneer het ministerie van Justitie de bezuinigingen op het rechtsbijstandbudget (2.1 miljard pond groot) doorzet. Volgens de verantwoordelijke staatssecretaris Willy Bach wordt er erg veel geld verspild binnen een 'belachelijk strafrechtsysteem'. De geplande bezuinigingen zouden er toe kunnen leiden dat sommige advocaten bijna een kwart minder verdienen.
Tijdens een bijeenkomst van jonge rechtshulpadvocaten zei hij de budgetten voor strafrechtelijke en civiele rechtsbijstand te willen scheiden, en vooral te snijden in het eerste. Verdachten en hun advocaten hoeven van Bach geen maatwerk meer te verwachten. Grote advocatenkantoren kunnen rechtsbijstandzaken in bulk aankopen, waarmee Bach de rechtsbijstand in het burgerlijke recht veilig wil stellen, nu veel huurders, huiseigenaren en werknemers juridische bijstand nodig hebben.
Het dreigement van de advocaten om naar de rechter te stappen - zonder beroep op rechtshulp, waarschijnlijk - is niet de eerste actie. Vorig jaar weigerden strafrechtadvocaten akkoord te gaan met nieuwe, vermagerde contracten, wat leidde tot problemen bij nogal wat strafzaken.
Het dreigement van de advocaten om naar de rechter te stappen - zonder beroep op rechtshulp, waarschijnlijk - is niet de eerste actie. Vorig jaar weigerden strafrechtadvocaten akkoord te gaan met nieuwe, vermagerde contracten, wat leidde tot problemen bij nogal wat strafzaken, al heeft uiteindelijk een deel alsnog getekend.
---