Ingezonden persbericht


RFA
PERSBERICHT

Overheid: onduidelijkheid staat duurzaam investeren in de weg

Brussel, 22 oktober 2009 - Belgische openbare besturen doen minder aan Maatschappelijk Verantwoord Investeren (MVI) dan ze zouden willen. Met meer en betere informatie over MVI-mogelijkheden en een MVI standaard voor bankproducten zouden ze al eind vooruit zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Netwerk Vlaanderen en Réseau Financement Alternatif naar het ethisch beheer van Belgisch overheidsgeld.

Netwerk Vlaanderen en Réseau Financement Alternatif vroegen federale, gewestelijke, provinciale en gemeentelijke besturen naar hun investeringsgedrag. Hun studie identificeert zowel op regionaal, als op federaal niveau 4 initiatieven die bij het beleggen van hun reserves of liquiditeiten rekening houden met sociale, ecologische of ethische (SEE) criteria. Federaal gaat het om het Kringloopfonds, de Nationale Loterij, het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost en het pensioenfonds van de senaat. Regionaal betreft het het Toekomstfonds, het Spaarfonds, het Vlaams Zorgfonds en de Participatie Maatschappij Vlaanderen. 6% Van alle gemeenten (meer dan een kwart van de gemeenten die aan het onderzoek deelnamen), geeft aan dat ze gelden plaatsen in spaar- of beleggingsproducten die SEE-criteria hanteren. 22 Van de 47 producten waar de gemeenten in investeren zijn spaar- of termijnrekeningen. In het merendeel van de gevallen gaat het om rekeningen bij Triodos Bank; in een enkel geval ook het Krekelsparen bij BNP Paribas Fortis. Wanneer men kiest voor duurzame beleggingsfondsen betreft het zowel 'gemengde' als 'money market' fondsen. De meeste gemeenten zitten hiervoor bij Dexia. Ook Fortis, KBC en in mindere mate ING en Ethias doen dienst als bancaire partner.

Nood aan duidelijker informatie en vorming
Gemeenten die niet voor MVI kiezen, geven daarvoor drie belangrijke redenen: ze kennen geen duurzame producten (24%), de uitleg bij en over de producten volstaat niet (21%) en ze vrezen voor minder financieel rendement (20%). Hieruit blijkt een behoefte aan duidelijker productinformatie en een nood aan het wegnemen van vooroordelen met betrekking tot rendementen. Meer transparantie bij de productaanbieders en een degelijke vorming of handleiding voor openbare besturen zouden hieraan tegemoet kunnen komen.

Norm voor ethische bankproducten
"Al doe je je best, dan nog is het niet gemakkelijk om zicht te krijgen op de verschillen in het aanbod en om daar dan een verantwoorde keuze in te maken," aldus een ambtenaar. Dit heeft te maken met het gebrek aan transparantie bij dergelijke producten, doch ook en vooral doordat men zich niet geschoold voelt om greenwash-producten van degelijke te onderscheiden. Bovendien meent men dat het niet aan hen is om te beslissen wat duurzame beleggingen van overheidsgelden zijn en welke niet. Meerdere respondenten geven dan ook aan dat de overheid het hun gemakkelijker zou maken mocht ze richtlijnen, een label of een norm uitwerken, die bepaalt aan welke SEE-criteria producten waarin overheidsgeld belegd wordt, zou moeten voldoen.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht