Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Eindhoven, 22 oktober 2009

Slechte tijden voor spaarders

Het zijn slechte tijden voor sparend Nederland. Ook in de tweede helft van 2009 blijven de rentes dalen. Uit een inventarisatie van de rentetarieven blijkt dat steeds meer banken een variabele rentevergoeding bieden van 2% of lager. Spaarrente.nl keek naar de renteontwikkeling bij 30 spelers op de Nederlandse spaarmarkt tussen 1 juli en 21 oktober 2009.

Zestien van de 30 onderzochte banken bieden momenteel één of meerdere spaarrekeningen aan met een (basis)rente van 2% of lager. Begin juli waren dit er nog dertien. Gemiddeld daalde de spaarrente met ongeveer 0,6%. De Renterekening van Delta Lloyd liet met 1,3% de grootste rentedaling zien. Ondanks deze forse verlaging behoort deze rekening met een spaarrente van 2,2% niet tot de spaarproducten met de laagste rente.

Deze twijfelachtige eer is weggelegd voor ABN Amro en de Friesland Bank. De Groeigemakrekening van ABN Amro biedt evenals de Profijtplus rekening van Friesland Bank een spaarrente tussen 0,5% en 1,5%. De Kwartaalextrarekening van ING Bank doet het met een spaarrente tussen 1% en 1,75% iets beter. Een andere spaarrekening die haar naam tegenspreekt is de Rendementrekening van de Rabobank. Deze spaarrekening kent een maximale rentevergoeding van 1,8%. "De meeste grootbanken bieden ook spaarrekeningen aan met een hoger rentetarief, maar om hiervan te kunnen profiteren moet een spaarder wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is er in een aantal gevallen sprake van een minimale inleg, of moet het geld voor een bepaalde periode op de spaarrekening blijven staan om een hogere rente te ontvangen", aldus Mariëlle van de Rijdt van Spaarrente.nl.

Kleinere spelers op de spaarmarkt zoals Aegon (3,1%), MoneYou (3%) en NIBC Direct (2,8%) bieden momenteel een hogere variabele basisrente vergeleken met een aantal 'grote jongens'. Dit komt omdat er nog altijd sprake is van een zeer concurrerende markt. Daarnaast maken kleinere banken minder kosten omdat ze bijvoorbeeld minder kantoren bezitten. Een klant kan niet zomaar even binnenlopen bij de bank. Vaak is er alleen contact via telefoon of internet mogelijk.

Verwachting
Sparen is door de lage rentevergoeding op dit moment niet echt aantrekkelijk voor de consument. Aan het begin van de zomer kon men bij diverse banken nog een rentevergoeding van 4% ontvangen. Inmiddels moet een spaarder genoegen nemen met een rente van maximaal 3,1% op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

Ondanks de vele renteverlagingen zijn de spaarrentes volgens Karin van der Pol van ING Bank momenteel conform de markt. "Het Euribor tarief staat nog steeds extreem laag. De spaarrente bij onze bank staat nog altijd hoger dan de rente op de geldmarkt". Banken gebruiken de Euribor als maatstaf voor onder meer de spaarrente. Als deze rente een daling laat zien, dan dalen de marges van banken ook. Om deze reden besluiten zij vaak om hun variabele spaarrentetarieven te verlagen. "Consumenten die sparen, lenen eigenlijk hun geld uit aan de bank. Hiervoor ontvangen zij een rentevergoeding. Bij een hoge Euribor wordt ons spaargeld aantrekkelijker voor banken, maar dit geldt andersom natuurlijk ook", aldus Van de Rijdt. De verwachting is dat de spaarrentes de komende maanden nog verder zullen dalen. Een renteverhoging lijkt gezien de economische omstandigheden uitgesloten.

Noot voor de redactie,