Dienstenbond CNV

Nieuws

23 oktober 2009

Afspraken met AS Watson

CNV Dienstenbond heeft donderdag 22 oktober gesproken met de directie van AS Watson. Dit overleg heeft een aantal afspraken opgeleverd. Zo is afgesproken dat de herplaatsingsrichtlijn wordt verlengd. Hierin staat aan welke spelregels een overplaatsing moet voldoen en welke rechten werknemers daarbij hebben. Ook gaat AS Watson op aandringen van CNV Dienstenbond intern meer aandacht besteden aan de juiste uitvoering van de cao. Met name waar het de combinatie van werk, privé en zorgtaken betreft. Tot slot gaat AS Watson het lidmaatschap van CNV Dienstenbond vanaf 2010 fiscaal vriendelijk verrekenen, waardoor dit 30 tot 40% goedkoper wordt!

Herplaatsingsrichtlijn
Om AS Watson geen vrij spel te geven en medewerkers te beschermen heeft CNV Dienstenbond samen met AS Watson regels opgesteld waaraan een eventuele overplaatsing moet voldoen. In het verleden is er veel gedoe geweest rondom overplaatsingen. Door spelregels op te stellen heeft AS Watson geen vrij spel. In de richtlijn staat welke procedure bij overplaatsingen moet worden gevolgd, waar een overplaatsing aan moet voldoen en hoe extra reistijd en reiskosten worden gecompenseerd. Een exemplaar van de richtlijn is bijgevoegd.

Cao: combineren van werk, privé en zorgtaken
CNV Dienstenbond krijgt vaak signalen van leden dat er door leidinggevenden binnen AS Watson moeilijk wordt gedaan als medewerkers aanspraak maken op cao-regels die het combineren van werk, privé en zorgtaken zouden moeten vergemakkelijken. CNV Dienstenbond heeft bij de directie aangegeven dat het belangrijk is deze regels na te leven: juist in een organisatie waar veel jonge moeders werken. De directie erkent dit en heeft aan CNV Dienstenbond beloofd hier binnen de organisatie meer aandacht aan te besteden, zodat werknemers niet constant op muren stuiten en daardoor teleurgesteld en gedemotiveerd raken.

Het gaat dan met name om de volgende zaken:

* Werknemers met kinderen tot 5 jaar die gebruik maken van kinderopvang of naschoolse opvang hebben recht op een vast rooster. Dat betekent dat de uren waarop deze opvang van toepassing is in overleg met AS Watson als structurele arbeidsuren worden vastgelegd.

* Werknemers hebben ongeacht de functie recht om in deeltijd te werken. Dat moet schriftelijk worden aangevraagd en dient in beginsel gehonoreerd te worden.

Na aandringen van CNV Dienstenbond heeft de directie beloofd ook meer aandacht te schenken aan de volgende zaken:

* Voor fulltimers geldt dat het opbouwen van minuren alleen kan gebeuren op vrijwillige basis en in overleg. Het uitgangspunt is immers dat een fulltimer gewoon haar uren maakt en niet zomaar naar huis kan worden gestuurd.

* Administratieve processen worden vereenvoudigd en minder tijdrovend: een winkel is immers geen administratiekantoor.
* Stagiaires kunnen alleen boven de sterkte werken en dienen niet als goedkope oplossing voor de winkelbezetting.
* De stijging van de voorraden als gevolg van de invoering van AWB wordt aangepakt. Nu zijn er filialen met een enorme hoeveelheid aan overloopkratten. Dit brengt veel extra werk met zich mee terwijl daar geen uren voor worden gegeven.

Of al deze aandacht van de directie ook tot verbeteringen leidt moet uiteraard blijken. Wij blijven dat voor je in de gaten houden.

Het lidmaatschap van CNV Dienstenbond wordt goedkoper! Door de inzet en alertheid van CNV Dienstenbond zijn wij in staat om misstanden aan de kaak te stellen en bij de directie onder de aandacht te brengen. Dat kunnen wij alleen doen omdat wij leden hebben die ons hierin steunen. Wij hebben immers leden nodig om signalen uit de winkels krachtig te verwoorden en bij de directie op tafel te leggen. Met de directie is afgesproken dat het lidmaatschap van CNV Dienstenbond vanaf 2010 fiscaal vriendelijk wordt behandeld.

Via de fiscale contributieregeling krijg je een gedeelte van de betaalde vakbondscontributie aan het eind van het jaar terug. Dat zal dus voor het eerst gebeuren eind 2010. Dit financieel voordeel krijg je niet rechtstreeks van CNV Dienstenbond, maar via AS Watson. Zij verrekenen de betaalde contributie eenmaal per jaar met je bruto salaris. Hierdoor krijg je al snel 30 tot 40% korting op de betaalde contributie! Hoe dit precies werkt leggen wij uit in het najaar van 2010.

Eén ding telt: het lidmaatschap wordt goedkoper en daarmee dus nog aantrekkelijker! Bespreek daarom het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met je collega's. Maak ze lid van de goedkoopste vakbond binnen de drogisterijbranche. Wij bieden onze leden verder een compleet pakket aan rechtsbijstand, waarmee je al snel EUR150 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders. In tijden van economische recessie is rechtsbijstand op het gebied van werk en inkomen geen onnodige luxe. Daarnaast is het lidmaatschap bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen op www.cnvdienstenbond.nl.

Voor vragen en opmerkingen over deze nieuwsbrief kun je bellen of mailen met bestuurder Wessel Breunesse: 035-6460580 of w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.