Gemeente Tilburg

Basisschool de Vijfhoeven start textielinzameling

Met slogan: "Kledingkast uit balans? Geef je kleding een tweede kans!"

Basisschool de Vijfhoeven ondersteunt de textielinzameling van de gemeente Tilburg. De textielinzameling wordt op basisscholen en buitensportverenigingen gepromoot met de slogan 'Kledingkast uit balans? Geef je kleding een tweede kans!'. Vanochtend zamelde de basisschool in bijzijn van wethouder Johan van den Hout (schoonhouden stad) in totaal 617 kilo gebruikte kleding en schoenen in. De kinderen hebben daarmee 142 euro ingezameld. Dit bedrag ontvangt de ouderraad van de Vijfhoeven en komt ten goede aan de kinderen. Het wordt onder meer gebruikt om de hal van de school op te vrolijken. "Door kinderen nu al te betrekken bij dit soort inzamelacties worden ze zich bewust van het nut en het doel van afvalscheiding", licht wethouder Johan van den Hout toe. "Dit past mooi in de groei naar een afvalloze stad waarmee dezelfde kinderen later te maken zullen krijgen. De ingezamelde kleding krijgt een tweede leven in Afrika en Oost-Europa. De kleding die nog nieuw of bijna nieuw wordt voor kleine bedragen aangeboden op markten of tweedehands kledingwinkels. Het hergebruik van de kleding is goed voor het milieu, elke kilo ingezameld textiel zorgt voor 3,4 kilo minder CO2 uitstoot." Kans voor basisscholen en buitensportverenigingen
Vanaf september 2009 zamelt de gemeente Tilburg zelf kleding in. Alle basisscholen en buitensportverenigingen zijn aangeschreven om deel te nemen. Scholen en verenigingen die zich hebben aangemeld, kunnen tijdens actieperioden of permanent textiel inzamelen. Ook ontvangen zij promotie- en voorlichtingsmiddelen. Hiermee hoopt de gemeente de kennis over gescheiden afvalinzameling bij de jeugd te vergroten maar ook ouders te stimuleren afval goed te scheiden.
Achtergrond
Sinds september zijn alle kledingcontainers in de stad vervangen door containers van de gemeente. Hiermee zijn ook alle illegaal geplaatste containers verwijderd. Op basis van de huidige inzamelgegevens voldoet Tilburg niet aan de landelijke inzamelnorm van 5 kilo per inwoner per jaar. Doordat de gemeente nu zelf de regie voert, stijgt de hoeveelheid en is er minder kans op overvolle containers en zwerfafval rondom containers. Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.




Gemeente Tilburg