Behandelen van stotteren is lastiger dan vaak wordt gedacht


Maatwerk-logopedie voor 160.000 stotterende mensen de beste optie

WOERDEN, 20091009 -- Op Wereldstotterdag (22 oktober) wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor dit spraakprobleem dat bij 1 procent van de bevolking voor komt. Het thema is 'stotteren is meer dan een knoop in je tong' omdat het lastiger is te behandelen dan vaak wordt gedacht. Het is niet alleen een kwestie van een andere adem- of spreektechniek aanleren zoals sommige aanbieders van niet-reguliere therapieën beweren. Persoonlijke stressfactoren die het stotteren kunnen verergeren of in stand houden, spelen een grote rol. Die moeten per persoon in kaart gebracht worden. Stotterbehandeling is maatwerk-logopedie in tegenstelling tot de alternatieve behandelingen.

Er zijn meerdere factoren van invloed op stotterend spreken, zoals spreekangst, angst om te stotteren, om niet serieus genomen te worden, om uitgelachen te worden. Dat is de reden waarom niet één bepaalde therapie het meest geschikt is.
Stotteren begint meestal bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Bij de meeste kinderen gaat stotteren vanzelf over, sommigen hebben een behandeling door een logopedist of stottertherapeut nodig. Een logopedist kan onderzoeken of een kind risicosymptomen vertoont. Hoe eerder dat wordt onderzocht hoe beter om erger te voorkomen. Ouders kunnen dan tijdig informatie krijgen of therapie zinvol is. "De basisverzekering die iedereen heeft, dekt de logopedische behandeling, terwijl je voor een alternatieve behandeling aanvullend verzekerd moet zijn", legt Coen Winkelman namens de NVST het verschil uit.

Eenvoudige vormen van stotteren zijn met reguliere logopedie goed te behandelen in de eerste lijnszorg. Daarnaast zijn er erkende stottertherapeuten voor de complexe problemen. Beide worden door de basisverzekering gedekt. Behandelingen kenmerken zich door maatwerk en een diversiteit aan methodes. Voor deskundig advies over stotterproblemen kun je bij iedere logopediepraktijk terecht. De speciaal opgeleide logopedisten zijn aangesloten bij de landelijk vereniging van stottertherapeuten, de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie NVST.

De Nederlandse Federatie Stotteren NFS geeft informatie over stotteren en stottertherapieën via www.stotteren.nl
Voor logopedie kun je naar de publiekswebsite van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF): www.logopedie.nl





Ingezonden persbericht