Stichting Natuur en Milieu

Vier de vijfde Nacht van de Nacht: voor een donkerder Nederland

26 maart 2009 - Komend weekend gaat de zomertijd in. Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieu-federaties grijpen de zomertijd aan om alvast vooruit te kijken naar de nacht wanneer de klok weer teruggezet wordt. Op zaterdag 24 oktober vindt voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. Duizenden lichten gaan dan uit en er zijn nachtactiviteiten voor publiek in alle provincies. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de als-maar toenemende verlichting.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland duistere activiteiten georganiseerd. Er zijn workshops nachtfotografie, nachtspeurtochten, theatervoorstellingen in de nacht, verhalen bij kaars-licht, avondexcursies per boot, nachtwandelingen met uilen, glimwormpjes en vleermuizen; sterren-wachten en dierenparken verwelkomen nachtelijke bezoekers.

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland en lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders zicht op de ster-renhemel. Ook raken nachtdieren in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels een van de meest verlichte landen ter wereld.

In 2008 kende de vierde Nacht van de Nacht een recordaantal bezoekers en deelnemende gemeen-ten en bedrijven. Ruim twintigduizend mensen trokken er in het donker op uit en namen deel aan 250 duistere evenementen in alle provincies. Ook doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen en monumenten.

De Nacht van de Nacht is een gevestigd evenement geworden en lichtvervuiling staat op de agenda van gemeenten, bedrijven en beleidsmakers. Dit jaar maken we de balans op van wat er in vijf jaar bereikt is op het gebied van kasverlichting, openbare verlichting en reclameverlichting.

Klik hier voor de website Nacht van de Nacht

Publicatiedatum: 26-03-2009