Gemeente Voorschoten

Nacht van de Nacht

Nacht van de nacht Zaterdag 24 oktober is het de Nacht van de Nacht. Om aandacht te vragen voor de schoonheid en de functie van de donkere nacht, organiseren de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu voor de vijfde keer deze actie.

De gemeente Voorschoten, die er naar streeft op termijn een klimaatneutrale gemeente te worden, ondersteunt het initiatief. Ook al betekent dit dat deze nacht het cultureel erfgoed, waar wij zo trots op zijn, even niet verlicht zijn. In het hele land worden allerlei activiteiten georganiseerd. Doe ook mee om van deze nacht een succes te maken!

Lichtvervuiling
Wist u dat driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht wil en dat lichtvervuiling aan bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel ontneemt? En wist u dat de nacht elk jaar lichter wordt? Natuurlijk is licht belangrijk voor de veiligheid of om aandacht te krijgen, en het kan heel sfeervol zijn. Maar er kan veel slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat veiligheid of sfeer in het geding komen. Verlichting zorgt naast lichthinder voor éénvijfde van het elektriciteitsverbruik van bedrijven. Besparing op verlichting maakt ons land dus mooier en kan flink helpen om energie te besparen.

Doe mee aan de Nacht van de Nacht
Wij vragen u als inwoner van Voorschoten om op zaterdag 24 oktober vanaf 18.00 uur de verlichting, met name sier- en reclameverlichting, in en om uw pand uit te zetten of te dimmen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als u het niet bij een eenmalige actie laat, maar u zich ervoor inzet om altijd zuinig en slim met verlichting om te gaan. Kijk daarom eens kritisch naar uw verlichtingsbeleid.

Meld lichtvervuiling
Het aankaarten van lichtoverlast lijkt een taboe. Veel mensen ervaren wel hinder, maar klagen hierover liever niet bij de buren, bedrijven of bij de gemeente. Hierdoor is er weinig aandacht voor dit onderwerp. Daarom is het belangrijk dat klachten wel bij de verantwoordelijke overheden terechtkomen en dat lichthinder meer besproken zal worden met de veroorzakers.

Meer informatie
Nacht van de Nacht: www.laathetdonkerdonker.nl
Energie besparingstips:
www.voorschoten.nl/Wonen_Leven_en_Werken/Milieu_en_afval/Energiebespar ingstips

* 16 oktober 2009