IVN Nederland


Nacht van de Nacht: hoe duister is het Duustergats?

In het kader van de landelijke campagne 'Nacht van de Nacht organiseert IVN Sittard-Geleen een avondwandeling (4 km) naar de Kollenberg.

Veel mensen zullen het eng vinden om s nachts alleen de Kollenberg op te gaan. Dit is de kans om veilig met een groep o.l.v. IVN-gidsen de schoonheid en stilte van de Kollenberg in het donker te ontdekken. U zult zich verbazen over het aanpassingsvermogen van uw ogen en andere zintuigen. Hoeveel sterren zijn er te zien in het licht van de stad? Mogelijk ziet u er vanavond tientallen meer! Ervaar hoe het Duustergats aan zijn naam komt. We bekijken ook de gevolgen voor mens en dier van lichtvervuiling door overbodig licht s nachts.

De Kollenberg biedt een unieke kans de hoevoeelheid licht die bewoonde kernen en het landschap uitstralen waar te nemen. We stoppen bij uitzichtpunten en bespreken de de effecten en nut van al dat licht. Aangezien onze gemeente voor het eerst meedoet aan de Nacht van de Nacht, zien we of ook opvallende verlichting van gebouwen en reclames gedoofd zijn. Mogelijk zullen de lichteffecten van de losgebarsten Oktoberfeesten ook wel merkbaar zijn!

Kollen (heksen), bokkenrijders en andere duistere figuren zijn een bron voor legenden op de Kollenberg. Natuurlijk is er aandacht voor deze bijzondere figuren. Mocht u daarna de slaap niet kunnen vatten: gelukkig biedt de nacht een uur langer slaap door het ingaan van de wintertijd. Tijdens de excursie is er ook ruimte voor praktische zaken als energiebesparing met verlichting en ... Laat u verrassen!

24 oktober 2009 19:00 uur
Plaats: Sittard
Locatie/vertrekpunt: 'P' Paardestraat
Georganiseerd door: IVN Sittard-Geleen

Meer informatie bij:
i.k.v. Nacht van de Nacht
18:40 V Geleen 'P' Glanerbrook
Begeleiding: G. Haak en S. Koenders
http://www.ivn.nl/sittard-geleen