Gemeente Onderbanken


Publiekswandeling naar âdrie vergeten schansen in Schinveldse bossenâ

IMG_0903.JPG

Schinveldse bossen decor van Oorlog en Vrede Â

De van de Schinveldse spookverschijning bekende Schans De Lammedam, het Ruuscherleen, en de Vijfhoeksschans in de Schinveldse bossen worden op zaterdag, 24 oktober aangedaan tijdens een exclusieve historische wandeltocht.

Onder leiding van streekhistoricus Jos van Wunnik kunnen belangstellenden mee naar een drietal vergeten, maar buitengewoon markante schansen in de Schinveldse bossen. De plekken in de bossen blijken van groot cultuurhistorisch belang, maar de waarde en betekenis van dit erfgoed is niet of nauwelijks bekend. In de Week van de Geschiedenis vraagt de stichting IKL aandacht voor deze vergeten voetnoten in de Schinveldse bossen.

Â

De Schinveldse bossen herbergen een vijftal oude woon, vlucht schansen, die mogelijk zelfs als cultusplaats in gebruik zijn geweest. Het gaat onder meer om een vijftal met grachten omgeven schansen, die in de vroege middeleeuwen onderdeel zijn geweest van voormalige adellijke stelsels (leenhoven). Ze waren aanvankelijk vluchtoorden, aangelegd in het laaggelegen brongebied van de Ruscherbeek. Het zijn grote vierkante plekken op wat hoger gelegen gebieden in het bos, die nog steeds duidelijk omgeven zijn door een aarden wal en een brede gracht. Binnen deze schansen, die afgesloten konden worden met een ophaalbrug trok men zich terug (verschansen) bij de doortocht van ongeregelde plunderende troepen. In het verleden kwam het vaak voor dat er onlusten waren. Het is overigens zeker niet uitgesloten dat er langdurig gewoond, geleefd en gewerkt is.

Schinveld behoorde tot in de vroege Middeleeuwen (tijd van Karel de Grote tot 1228) met Brunssum en Jabeek tot de Koningshoeve van Gangelt. Hier woonden diverse adellijke families met uitgebreide landerijen en boerenhofsteden.Â

Â

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met het IKL opnemen.

Â

Postbus 154

6040 AD

Roermond

T : 0475-386 430 (algemeen)

Â

www.ikl.limburg.nl

Â