Gemeente Achtkarspelen


De Nacht van de Nacht

De Nederlandse nacht dreigt te verdwijnen. Tijdens de âNacht van de Nachtâ worden op honderden plaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken en onnodige lichthinder en energieverspilling tegengaan. Dit jaar vindt de Nacht van de Nacht op 24 oktober plaats.

Nederland kent maar weinig echt donkere plekken. Toch is duisternis belangrijk, het is net als stilte en ruimte een van de oerkwaliteiten van het buitengebied. Natuurlijk is licht ook belangrijk en leuk. Toch kan er veel minder, slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat de veiligheid of sfeer in het geding komt.

Wat doet Achtkarspelen?
In de nacht van 24 oktober dooft de gemeente de verlichting bij haar gemeentekantoor. Dit gebaar is vooral symbolisch. De gemeente vindt het belangrijk dat ook andere nachten energiezuinig en niet onnodig wordt verlicht. Daarom wordt continu gewerkt aan en nagedacht over slimme openbare verlichting.

Het grootste gedeelte van de openbare verlichting (70%) schakelt om 23.00 uur terug naar 50%. Bij de overige armaturen wordt onderscheid gemaakt tussen lampen die om veiligheidsredenen de hele nacht door branden, de zogenaamde ânachtbrandersâ en lampen waar dit niet nodig is. Deze doven helemaal om 23.00. Momenteel wordt ook gewerkt met een proefopstelling van lichtmasten die een zogenaamd âdynamisch dimprofielâ hebben. In de nachturen worden deze voor 80% gedimd, een forse besparing dus.

Bij het uitbreiden van openbare verlichting in het buitengebied wordt gekeken of het gebruik van reflecterend materiaal in plaats van verlichting een voldoende veilige oplossing biedt. Moderne technieken kunnen ook goede oplossingen bieden. In 2008 is bij wijze van proef fietspad Monnikeweg bij Gerkesklooster-Stroobos verlicht met ledgrondspots die gebruik maken van zonne-energie. Door het gebruik van deze spots wordt lichtvervuiling én CO2 uitstoot voorkomen.

Wat kunt u doen?
Thuis kunt u door goed na te denken over wat, wanneer en hoe u buiten verlicht eenvoudig helpen om de nacht te behouden. Bijvoorbeeld door gebruik van tijdschakelaars of bewegingsmelders zodat er alleen verlicht wordt als het echt nodig is.

Hebt u een bedrijf of een gebouw dat verlicht wordt? Dan vragen we u vriendelijk om in elk geval in de nacht van 24 op 25 oktober reclameverlichting of gevelspots te doven. Voor wat betreft de anderen nachten is het een goed idee om na te denken over de wijze waarop u verlicht. Misschien kan het minder, korter of zuiniger? De natuur, het milieu én uw portemonnee varen er wel bij!

Meer informatie en tips over slim verlichten vindt u op: www.nachtvandenacht.nl
Logo Duurzaamheid

Â

Â