Gemeente Onderbanken


Deelname gemeente Onderbanken aan de jaarlijkse Nacht van de Nacht op 24 oktober

4186_nacht_van_de_nacht.jpg

Nederland wordt steeds lichter en steeds meer mensen en dieren hebben daar last van. Veel van die verlichting is helemaal niet nodig. Waarom moet een reclamemast de hele nacht branden? Is het werkelijk nodig dat naast de plaatselijke kerk ook elk advocatenkantoor, uitzendbureau of gemeentehuis met felle lampen aangestraald wordt? En wie zit te wachten op Skybeamers? Donkere nachten zijn belangrijk voor mens en natuur.

Uit representatief onderzoek van onderzoeksinstituut Alterra blijkt dat 48% van de mensen hinder en ergernis ondervind van kunstlicht. De Nederlandse nacht wordt elk jaar 3% lichter. Het aantal mensen dat ernstige last ondervindt van kunstlicht is in 10 jaar tijd verdubbeld. Daarnaast blijkt uit steeds meer onderzoek dat verlichting negatieve gevolgen heeft voor de dierenwereld. Meer dan 50% van de dieren leeft namelijk sânachts.

Daarom organiseren De Provinciale milieufederaties en Natuur en Milieu op 24 oktober, het weekend waarin de klok wordt verzet en de wintertijd ingaat, de vijfde Nacht van de Nacht. Hiermee willen zij duisternis in Nederland terug krijgen en lichthinder en energieverspilling tegengaan. Natuurlijk is licht ook belangrijk en leuk. Voor de veiligheid of het veilig voelen is voldoende licht van belang. En ook kan licht in het donker sfeervol zijn. Maar er kan nog veel slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding is.

Â

Meerdere gemeenten in Limburg deden reeds eerder mee met de Nacht van de Nacht. Dit zijn o.a. de gemeente Brunssum, Weert, Maastricht, Horst aan de Maas, Beek, Leudal, Roermond en Roerdalen. De gemeente Onderbanken wil zich hierbij aansluiten door op 24 oktober de straatverlichting vanaf de inschakeling op nachtstand te laten branden. Op deze manier brand de helft van de straatverlichting maar komt de veiligheid of het veilig voelen niet in het geding. Op deze manier wil ook onze gemeente de burgers bewust maken van overbodige verlichting waardoor hinder en energie verspilling optreedt.

Meer informatie staat op de site www.nachtvandenacht.nl