Stichting Natuur en Milieu

Kom naar Beat the Heat Now op 12 december!

Lichten gaan massaal uit op zaterdag 24 oktober

21 oktober 2009 - Op zaterdag 24 oktober, de nacht waarin de klok een uur wordt verzet, gaan de lichten uit van honderden gebouwen, kerken, bruggen en monumenten verspreid over heel Nederland. Tientallen kantoren, alle vestigingen van IKEA, electronicaketen BCC, Essent en ook ING doen deze Nacht de lichten uit. Zij steunen hiermee de vijfde Nacht van de Nacht, georganiseerd door Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties. De organisatoren vragen aandacht voor de schoonheid en het belang van een donkere nacht. Dankzij vijf jaar Nacht van de Nacht zijn bedrijven en overheden zich bewust van onnodige verlichting en worden er veel structurele maatregelen genomen.

Bedrijven en overheden geven massaal gehoor aan de oproep van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties om op zaterdag 24 oktober, de Nacht van de Nacht, de lichten te doven. Al meer dan honderd gemeenten doven lichten en roepen bedrijven op dat ook te doen. Het dorp Den Hoorn op Texel dooft zelfs alle openbare verlichting, net als de gemeente Schiermonnikoog op het eiland dat afgelopen week tot donkerste plek van Nederland werd uitgeroepen. De Dom in Utrecht, de Euromast in Rotterdam, de Poldertoren in Emmeloord, de Grote Kerk in Alkmaar, het stadhuis in Gouda, de Martinitoren in Groningen en vele andere markante gebouwen komen in het donker te staan.

Bedrijven kunnen nog meedoen
Nog elke dag komen er overheden of bedrijven bij die tijdens de Nacht van de Nacht lichten van gebouwen, monumenten, bruggen of kerken uitzetten. Bedrijven en overheden die de Nacht van de Nacht willen ondersteunen, kunnen zich tot 24 oktober melden via www.nachtvandenacht.nl

Structurele maatregelen
Het blijft niet bij één nacht. Steeds meer provincies, gemeenten en bedrijven nemen structurele maatregelen om lichthinder tegen te gaan en energie te besparen. Zo werken de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen om lantaarnpalen te verwijderen of het licht te dimmen. Van de 450 duizend lichtmasten zullen er 100 duizend verwijderd of gedimd worden. Zo wordt lichtvervuiling tegengegaan en wordt er gewerkt aan het aanleggen van donkere gebieden. Ook gemeenten nemen steeds meer stappen om het donkerder te maken. Schouwen Duiveland heeft dankzij de Nacht van de Nacht integraal duisternisbeleid ontwikkeld. En onder andere Amersfoort, Apeldoorn, Assen, Emmen, Groningen, Meppel en Rotterdam dimmen de verlichting met de helft tussen middernacht en de vroege ochtend. In Amsterdam, Apeldoorn, Deventer en Katwijk is er structureel beleid om reclameverlichting en sierverlichting van monumenten en bruggen rond middernacht te doven. Ook bedrijven nemen maatregelen. Zo heeft SNS REAAL naar aanleiding van haar deelname aan de Nacht van de Nacht in 2008 besloten om alle kantoor- en reclameverlichting structureel eerder uit te doen.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt jaarlijks zeker 3 procent lichter. Veel verlichting is onnodig. Plekken waar het nog echt donker is, worden steeds zeldzamer. Ook verspillen we met onnodige verlichting veel energie. Daarom organiseren Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties op zaterdag 24 oktober de vijfde Nacht van de Nacht met ruim tweehonderd duistere publieksactiviteiten in het hele land. Zo kun je sterren kijken bij Het Kapteyn instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, kanovaren in het donker op de Asseltse plassen in Limburg of van nachtdieren genieten tijdens een nachtelijk bezoek aan Dierenpark Amersfoort. Zie voor meer informatie en alle activiteiten www.nachtvandenacht.nl

Bescherm de duisternis
Ruim driekwart van de Nederlanders wil dat de nacht donkerder wordt, zolang de veiligheid niet in het geding is. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties.

Publicatiedatum: 21-10-2009