Subaru


SUBARU BENELUX

Milieuvriendelijke "Grand Tourer" van Subaru met hoog veiligheidsniveau

Subaru Hybrid Tourer concept op Tokyo motor show

Hoofddorp, 15 oktober 2009

Subaru toont op de 41ste Tokyo Motor Show, naast het complete gamma inclusief de kersverse Legacy en Outback, onder meer een zeer vooruitstrevend en spectaculair hybride-conceptmodel. Het is zonder twijfel één van de grootste publiekstrekkers op de tweejaarlijkse Japanse autoshow, die op 24 oktober aanstaande voor het publiek opengaat: de Subaru Hybrid Tourer Concept. Een `grand touring car' die niet alleen uiterst milieuvriendelijk is, maar die tevens extreem hoge scores behaalt als het gaat om rijeigenschappen, prestaties en veiligheid.

Vleugeldeuren en vier aparte fauteuils

Subaru voorziet het spectaculaire en fraai gestroomlijnde hybridemodel van vleugeldeuren, véél glas en een luxueus en comfortabel interieur met vier aparte fauteuils. Tot de highlights van de auto behoren onder meer een in hoogste verstelbaar dashboard, waardoor iedere bestuurder zijn ideale uitzicht naar voren kan instellen, en een volledig vlakke vloer, dit ondanks zijn Symmetrical AWD-systeem.

Hybride: benzine- en twee elektromotoren

Voorin de auto ligt een direct-ingespoten tweeliter benzine turboboxermotor. Deze wordt bijgestaan door twee elektromotoren die gevoed worden door lithium-ion batterijen. De een (10 kW) ligt voorin, de andere (20 kW) achterin. Bij extreem lage snelheid, zoals bij het parkeren in een garage, functioneert voornamelijk de achterste elektromotor. Bij normaal rijden wordt in eerste instantie gebruik gemaakt van de verbrandingsmotor. Naarmate er meer prestaties worden gevraagd springen de elektromotoren bij: eerst de achterin geplaatste motor, daarna ook de voorin geplaatste motor. Deze laatste fungeert normaal als stroomgenerator. Een ingebouwd start-stop systeem schakelt de motor automatisch uit bij stilstand. Gezien het feit dat de direct-ingespoten benzinemotor sowieso al spaarzaam met brandstof omgaat én geassisteerd wordt door de elektromotoren, belooft Subaru extreem lage verbruikscijfers voor de 4,63 meter lange Hybrid Tourer. De auto is verder voorzien van de Lineartronic transmissie zoals die nu ook in de nieuwe Subaru's Legacy en Outback geleverd wordt.

Plug-in Stella

Naast de opzienbarende Hybrid Tourer Concept toont Subaru op de Tokyo Motor Show een speciale uitvoering van de volledig elektrisch aangedreven Subaru Stella `Plug-in'. Dit model is afgelopen zomer geïntroduceerd in Japan en staat nu op de autoshow in een `BEAMS'-uitvoering. De speelse uitvoering van het elektrisch aangedreven model kwam namelijk tot stand in samenwerking met het gelijknamige, in Japan befaamde modeketen.

Impreza WRX STI `Carbon'

Niet minder aardig is de op de Subaru Impreza WRX STI gebaseerde `Carbon'-uitvoering. Een versie met vele bijzondere kenmerken. De belangrijkste hiervan is het uit lichtgewicht carbon vervaardigde dak, waarmee niet alleen het totaalgewicht, maar ook het zwaartepunt van de auto nog verder omlaag werd gebracht.

EyeSight-veiligheidssysteem

Subaru showt ook een van haar nieuwste technologieën op het gebied van veiligheid, EyeSight genaamd. Met gebruikmaking van een stereocamera worden gevaarlijke situaties rond de auto gesignaleerd en in 3D weergegeven. Het waarschuwt de bestuurder teneinde aanrijdingen met andere verkeersdeelnemers als auto's, fietsers en voetgangers alsmede objecten te helpen voorkomen. Het EyeSight-systeem detecteert dankzij innovatieve technologie bijvoorbeeld ook gevaren die niet door de stereocamera alleen kunnen worden waargenomen, zoals voertuigen welke uit een "blinde" hoek opdoemen.

Verdere "showpieces"

Andere pronkstukken die op de Subaru-stand zijn te bewonderen betreffen de Exiga 2.0GT tuned by STI, een speciaal getunede en aangeklede versie van de in Japan leverbare zevenzitter, alsmede een Exiga 2.0GT voorzien van Subaru's EyeSight-

systeem. Verder worden onder meer getoond het display-model Legacy B4 GT300 en het productie-model Legacy B4 2.5GT SI-Cruise, terwijl diverse display's van typische Subaru-technologieën worden tentoongesteld.