Gemeente Haren

Gemeente vermindert lichtvervuiling

Actie tijdens Nacht van de Nacht

22/10/2009

Nacht van de Nacht Nederland wordt 's nachts lichter en steeds meer mensen en dieren hebben daar hinder van. Veel van die verlichting is onnodig. Waarom moet een reclamemast de hele nacht branden? Waarom staan bedrijfsgebouwen de hele nacht in de felle verlichting terwijl er niemand langskomt? Driekwart van de Nederlanders wil een donkerdere nacht en lichtvervuiling ontneemt aan bijna de helft van de mensen het zicht op de sterrenhemel. De Nederlander stoort zich vooral aan verlichting van bedrijven.

Daarom organiseren De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu op 24 oktober 2009 de vijfde Nacht van de Nacht. Een succesvol evenement waarbij nachtelijke activiteiten voor publiek georganiseerd worden en bedrijven en overheden opgeroepen worden hun lichten te doven. Deze organisaties willen duisternis in Nederland terugkrijgen en onnodige lichthinder en energieverspilling tegengaan. Natuurlijk is licht ook belangrijk en leuk. Maar er kan veel slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding is.

Maatregelen Haren

Net als veel gemeenten in Nederland doet ook de gemeente Haren mee aan de Nacht van de Nacht. Tijdens deze nacht schakelen we de verlichting van onze torens in het centrum van Haren en in Noordlaren volledig uit. Deze actie heeft met name een symbolisch karakter. We nemen daarom de komende tijd ook structurele maatregelen om lichtvervuiling tegen te gaan en energie te besparen:


1. We laten onze bestaande openbare verlichting de komende jaren dimbaar maken, zo kunnen we in de nachtelijke uren het licht dimmen. Aangezien deze technische ingreep een grote investering met zich meebrengt, gaan we dit de komende jaren fasegewijs uitvoeren.


2. We gaan nieuw aan te leggen openbare verlichting direct geschikt maken om te dimmen in de nacht. We zullen gemiddeld tussen de 20 en 40% dimmen.


3. Op dit moment doen we een proef met energiezuinige LED lampen op het fietspad langs de oostzijde van het Noord-Willemskanaal (tussen de tunnel en de Meerweg). Mocht dit goed bevallen, dan gaan we de LED lampen vaker toepassen.

We verwachten met deze ingrepen op jaarbasis 8% energie te besparen. Klimaatbeleid

Deze maatregelen maken deel uit van het actieprogramma uit de Harense Nota Klimaatbeleid 2009-2015. De komende jaren staat een serie maatregelen op het programma, met als doel om in 2015 als gemeentelijke organisatie klimaatneutraal te zijn. Klimaatneutraal zijn betekent dat het handelen van individu of bedrijf geen negatief effect heeft op het klimaat. In 2030 willen we als hele gemeente klimaatneutraal zijn.

Bent u nieuwsgierig welke activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober hier in de omgeving nog meer georganiseerd worden? Kijk dan op http://www.nachtvandenacht.nl/

Wij zullen u regelmatig informeren over de maatregelen die we nemen om een klimaatneutrale gemeente te worden. Wilt u hier meer over weten, dan kunt u contact opnemen met John Voorma, telefoonnummer 050-53 39 911 of via jb.voorma@haren.nl