Gemeente Coevorden

Coevorden doet mee aan Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht 2009 De spotlights op de kerkgebouwen in Sleen, Oosterhesselen, Coevorden en Dalen en de spotlights op de molens in Noord-Sleen en aan de Bente in Dalen gaan in de nacht van 24 oktober uit. Dit in het kader van de Nacht van de Nacht.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Provinciale Milieufederaties in samenwerking met de Stichting Natuur en Mileu.

Vorig jaar namen rond de 23.000 mensen in heel Nederland deel aan allerlei activiteiten rond de Nacht van de Nacht. Door een nacht de spotlights op gemeentelijke gebouwen te doven helpt de gemeente Coevorden mee om mensen zich bewust te maken van lichtvervuiling en aan het terugdringen ervan.

Lichtvervuiling

Nederland kent nog maar weinig echt donkere plekken. We horen zelfs bij de landen met de meeste lichtvervuiling. De Nacht van de Nacht wil mensen bewust maken van deze vervuiling en van de mogelijkheden om die terug te dringen. De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland en lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders zicht op de sterrenhemel. Ook raken nachtdieren in de war van de lichte nachten.

Wintertijd

In de nacht van 24 oktober gaat de wintertijd in. Het is een nacht die al in het teken staat van toenemende duisternis. Molen De Bente in Dalen dooft deze nacht de buitenverlichting van de molen. Vanaf 22.00 uur kunt u, gewapend met een werkende zaklantaarn en een goede verrekijker in de zeer spaarzaam verlichte molen beleven hoe de molenaar vroeger met olielamp en sterrenhemel moest malen in de nachtelijke uren. Stadsdichter Mart Brok leest een duister gedicht voor. Verder zijn er een speur- en zoektocht naar tekens uit een ver verleden die in de molen te vinden zijn.

Activiteiten

Overal in Nederland worden in de Nacht van de Nacht activiteiten georganiseerd. Verhalen bij het kampvuur, op zoek naar nachtdieren, varen in het schemerdonker, of workshops nachtfotografie, er is te veel om op te noemen. Een volledige lijst van alle activiteiten is te vinden op de website www.nachtvandenacht.nl.