Erasmus Universiteit Rotterdam

Erasmus Universiteit doet licht uit

Ledverlichting moet energieverbruik verder terugdringen

Voor het derde achtereenvolgende jaar doet de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) mee aan De Nacht van de Nacht. Op zaterdag 24 oktober zien medewerkers van het facilitair bedrijf er persoonlijk op toe dat alle lichten uitgaan; alle logo-verlichting gaat uit, de veiligheidsverlichting en ook de lichten die op kamers van medewerkers zijn aangelaten. De hele universiteit zal deze zaterdag-nacht in het donker zijn gehuld, net zoals vele andere plekken in Nederland die aansluiten bij dit initiatief.

De Nacht van de Nacht vindt dit jaar voor de vijfde maal plaats. Dit landelijk initiatief is door De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu in het leven geroepen om aandacht te vragen voor `lichtvervuiling'.

De EUR laat het niet bij deze eenmalige actie. In het kader van het Greening the Campus initiatief, dat sinds 2007 bestaat, gaat de EUR strenger toezien op lichten die worden aangelaten. Zowel medewerkers als studenten zullen worden aangespoord om, in kamers zonder automatische lichtsensoren, de lichten uit te doen. Maar ook om apparatuur uit te schakelen, kranen dicht te draaien en papier te besparen.

Het facilitair bedrijf van de Erasmus Universiteit gaat ook testen met groen licht als veiligheids-verlichting. Het is gebleken dat groen licht niet verstorend werkt op het nachtleven en ons mensen een veilig gevoel geeft. Dit groene licht brandt op LED. Op dit moment is de Erasmus Universiteit al aan het testen met LED in gangen, liften en kantoren. De reacties zijn positief. Vanaf 2005 heeft de EUR, als een van de eerste instellingen in Nederland, de neon lampen voor de gevels (logoverlichting) vervangen door LED. Sinds een maand brandt het kunstwerk `De lichtval' in de entree van het gebouw van de Rotterdam School of Management op LED. Ten opzichte van gloeilampen geeft dit besparing van ruim 21.000 kwh per jaar.

EUR is koploper als het gaat om energiereductie bij universiteiten in Nederland. In 10 jaar tijd is een energiebesparing van 15% gerealiseerd, met name door het toepassen van energiezuinige verlichting en schakelingen, aanpassingen van klimaatsystemen en warmteterugwinning uit ventilatielucht. Maar er is zeker nog meer energiebesparing mogelijk. Via gedragsverandering, maar ook via nieuwe technieken en inzicht en bijvoorbeeld via groene daken. De EUR heeft nu één groen dak, maar wilt dit aantal uitbreiden. Naast energiebesparing worden ook mogelijkheden onderzocht voor eigen energieopwekking; geothermisch voor nieuwbouw en zon- en windenergie voor bestaande bouw. Sinds januari 2009 koopt EUR 100 procent groene stroom in, in de vorm van windenergie.