NCRV

Rondom 10

Dun, dunner, dunst

Zaterdag 24 oktober

21.05 uur, Nederland 2

Eetstoornissen houden tienduizenden meisjes en vrouwen in de greep. Het aantal patiënten stijgt niet, wel krijgen steeds meer jonge meisjes anorexia of boulimia. Een nieuw fenomeen is het âAdonis-complexâ: jongens en mannen die met alle middelen slank en gespierd willen zijn.

Hoe bepalend zijn de graatmagere mannen en vrouwen op de catwalk voor de ontwikkeling van een eetstoornis? Volkskrant Magazine toonde vorige week beelden van âwandelende kapstokkenâ op modeshows in Milaan en Parijs. Moeten modejournalisten hun verantwoordelijkheid nemen en zulke fotoâs niet meer plaatsen of speelt het algemene slank- en schoonheidsideaal een grotere rol in het wanhopig dunner willen worden?

Deskundigen weten nog steeds niet waar eetstoornissen precies door ontstaan. Duidelijk is dat hulpverlening aan mensen met anorexia of boulimia ingewikkeld is en een kwestie van lange adem. De meisjes zitten zo gevangen in hun eigen wereld van afvallen en steeds minder wegen, dat niemand hen bereiken kan. Het aantal mensen dat de stoornis niet overleeft, is relatief groot. En overleven ze wel, dan kunnen de klachten tientallen jaren aanhouden.

Een live-discussie met o.a. eetstoornis-patiënten, ouders, Glamour-hoofdredacteur Karin Swerink en internist Marcel van der Poel (schreef ingezonden brief in Volkskrant over catwalk-modellen).