Ingezonden persbericht



---

zaTERDag 24 okToBER 2009

PERSBERICHT

15 oktober 2009

De Nederlandse nacht wordt elk jaar een beetje lichter. Echte zwarte nachten, met op heldere nachten een flonkerende sterrenhemel, zijn nog maar op heel weinig plaatsen in ons land te vinden. In toenemende mate wordt ons land verlicht met alle effecten van dien. Ruim driekwart van de Nederlanders wil dat de nacht donkerder wordt,

zolang de veiligheid niet in het geding is, zo blijkt uit recent onderzoek. De Nacht van de Nacht, die inmiddels voor de vijfde keer wordt georganiseerd ­ dit jaar op 24 oktober 2009 - door de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu, vraagt aandacht voor de toenemende mate van verlichting en de effecten die dit met zich meebrengt.

Verlichting in een verstedelijkt gebied als Zuid-Holland is van fundamenteel belang.

Het biedt ons onder meer veiligheid, is van bedrijfseconomisch belang in de glastuinbouw- sector of biedt ons vermaak in de stad. Verlichting heeft ook minder positieve kanten,

lichthinder en licht legt druk op het klimaat door de energiebehoefte die het met zich

meebrengt, zorgt voor nadelige gevolgen voor de gezondheid van mensen en het genieten van de duisternis loopt terug.. De Nacht van de Nacht vraagt aandacht voor de schoonheid van de duisternis en vraagt op het zelfde moment aandacht voor het klimaat. Licht is nood- zakelijk in onze samenleving, maar laten we het met elkaar wel bewust inzetten.

energiebewust, alleen op de locaties waar het echt nodig is, met zorg voor de landschaps- waarde zowel in de stad, het platteland als kustgebieden.




VERSCHIllENDE aCTIVITEITEN VINDEN PlaaTS IN DIT kaDER. een groot aantal overheden (in Zuid-Holland o.a. bodegraven, Den Haag, Dordrecht,

Gouda, katwijk, Zoeterwoude, DCMr, Ministerie LNV) en bedrijven (in Zuid-Holland o.a. euromast, spoorbrug Dordrecht-Zwijndrecht, filialen van bCC en IkeA, kantoren van Unilver, NIbC-bank, ING, Ser Zorgverzekeraar CZ) zal de lichten doven op deze avond. en ook steeds meer overheden en bedrijven nemen structurele maatregelen om hun verlichting te veran- deren en efficiënter te maken, zoals bij de verlichting van provinciale wegen in Zuid- Holland en openbare verlichting van straten en gebouwen in de stad (o.a. Den Haag, Dordrecht, rotterdam) met LeD-lampen. klimaat en energiebesparing blijken de belang- rijkste argumenten voor gemeenten om structureel te werken aan licht en donker, zo blijkt uit onderzoek `Mag het licht uit' van Louise Marius (Vrije Universiteit Amsterdam)

uitgevoerd voor de Nacht van de Nacht.
Maar ook zijn er voor het brede publiek een groot aantal activiteiten in het land georgani- seerd. In Zuid-Holland gaat om meer dan twintig publieksactiviteiten. op de agenda staan onder meer : sterren kijken met uitleg over de sterrenhemel, wandeltochten door de natuur met uitleg over nachtdieren, museumbezoek, tochten door stad en park met muziek en kunst, en gedichten en verhalen.
een compleet overzicht van deze publieksactiviteiten is terug te vinden op de landelijke website van de Nacht van de Nacht:
www.nachtvandenacht.nl (voor Zuid-Holland, klik op de kaart).

Noot voor redacties (