Ingezonden persbericht


ZaTERdaG 24 oKToBER 2009

PERSBERICHT
21 oktober 2009
KoP van GoEREE donKERSTE PlEK van ZuId-Holland

TIEnGEmETEn nEuSlEnGTE daaRaCHTER

Kop van Goeree is de donkerste plek van Zuid-Holland. dit blijkt uit onderzoek van de Provinciale milieufederaties en Stichting natuur en milieu, uitgevoerd door

bureau Sotto le Stelle. de donkerste plek van heel nederland is Schiermonnikoog. De donkerste plekken van alle provincies zijn in kaart gebracht ter gelegenheid van de vijfde De Nacht van de Nacht op zaterdag 24 oktober a.s. kom op zaterdag 24 oktober naar kop van Goeree en geniet van de schoonheid van de nacht. In ouddorp wordt door het IVN Goeree-overflakkee, in en rond bezoekerscentrum De Grevelingen, een activiteiten- programma georganiseerd met ondermeer een nachtwandeling en sterren kijken. Dit is één van de meer dan 20 publieksactiviteiten in Zuid-Holland, en de honderden in heel Nederland, om te genieten van de schoonheid van het donker en aandacht te vragen voor lichthinder en energiebesparing.
Vlak na kop van Goeree staat tiengemeten op de onderzoekslijst als donkere plek in

Zuid-Holland. In de Nacht van de Nacht organiseert Comité kassen Nee oostflakkee,

samen met natuurorganisaties en de sterrenwacht, een uitgebreid programma op

camping `het Vogelnest' bij Stad aan het Haringvliet, o.a. gericht tegen de komst van

kassen in het gebied. onderdeel is een boottocht heen en weer naar de donkere zuidkant van tiengemeten.




ondERZoEK donKERSTE PlEK
De mate van duisternis wordt in Nederland bepaald door kunstmatige verlichting vanaf de grond. Het licht dat van steden naar boven straalt, kan in een straal van ruwweg 50 kilo- meter weer naar beneden komen en daarmee de hemel helderder maken. In Nederland is de hemel daarom grijs of zelfs geel.
De mate van duisternis bepaalt hoeveel sterren je kunt zien. In kop van Goeree zijn op een onbewolkte maanloze nacht ongeveer 1.600 sterren te zien. In vergelijking: op Schiermon- nikoog zijn dat er ongeveer 3.000 en in een stad zijn dat er nog maar vijftig. In kop van Goeree is het flink donker. Als het helder is hangt boven dit gebied een fraaie sterrenhemel waarin de Melkweg goed te zien is. De Melkweg valt in de zomer op als een witte band aan de hemel.
naCHT van dE naCHT

op zaterdag 24 oktober vindt voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. Met de Nacht van de Nacht vragen Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting. tevens is aandacht voor de besparings- mogelijkheden bij verlichting.
Voor meer informatie over de Nacht van de Nacht kijk op www.nachtvandenacht.nl. Noot voor redacties (