Ingezonden persbericht



---



Nacht van de Nacht op 24 oktober a.s.
Beleef de nacht in Bronckhorst

De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren elk jaar de Nacht van de Nacht om aandacht te vragen voor de schoonheid van de donkere nacht. Zij willen hiermee bereiken dat gemeenten en bedrijven meer rekening houden met het belang van duisternis. Niet alleen levert dat een energiebesparing op, het is ook beter voor mens en dier.

Waarom?
Er zijn nog maar weinig echt donkere plekken in Nederland. Door onder meer reclamezuilen, straatverlichting en verlichte kassen. Mens en dier hebben hier last van. Mensen slapen minder goed naarmate het lichter wordt en het ritme van dieren wordt er door verstoord (vogels maken eerder nesten, gaan eerder zingen etc). Het wordt nog elk jaar lichter en lichter. Toch kunnen we met z'n allen veel bewuster omgaan met licht.

Activiteiten in Bronckhorst
De gemeente doet op 24 oktober a.s. mee aan de Nacht van de Nacht met een nacht (avond) wandeling. Het thema is: 'Beleef de nacht met je zintuigen'. Onder leiding van vier IVN natuurgidsen wandelen we door het Pelikaansbos bij Zelhem. Onderweg nemen de wandelaars deel aan diverse luister-, voel- en ruikopdrachten en ontvangen zij een heerlijke versnapering. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Buitenlicht 's nachts uit!
Als inwoners niet mee doen met de nachtwandeling, dan kunnen zij toch een bijdrage leveren door tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober a.s. hun buitenlicht te doven of de gordijnen dicht te doen.

Hengelo (Gld), 14 oktober 2009