Ingezonden persbericht


Rotterdam, 16 oktober 2009
(544 woorden)

PERSBERICHT

Bisdom Rotterdam heet Congregatie welkom
'Blauwe zusters' vestigen zich in Den Haag

Op zaterdag 24 oktober 2009 vestigen de 'Dienaressen van de Heer en van de Maagd Matara', bekend als de 'blauwe zusters', zich in het bisdom Rotterdam.. Zij nemen hun intrek in de pastorie van de H. Pastoor van Arskerk te Den Haag.

Om hun komst luister bij te zetten, wordt op 24 oktober om 14.30 uur een Eucharistieviering gehouden in de kerk H. Pastoor van Ars aan de Aaltje Noorderwierstraat 4 te Den Haag, Hoofdcelebrant is Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. Na de viering is er gelegenheid om de zusters geluk te wensen bij de stichting van hun communauteit in het bisdom Rotterdam.

Bisschop en bisdombestuur zijn blij met de bereidheid van de zusters en paters van het 'Instituut van het Vleesgeworden Woord' (IVE) naar het bisdom Rotterdam te komen en zich van daaruit te wijden aan de missionaire activiteiten van pastoraal en evangelisatie.

Zuster Maria de Anima Christi: 'Het lijkt ons het werk van de Goddelijke voorzienigheid dat wij juist in dit 'Jaar van de priester', dat bijzonder toegewijd is aan de Heilige Pastoor van Ars, een nieuwe missie mogen openen in de Van Ars parochie in Kijkduin. Wij hopen in Kijkduin te mogen werken op vergelijkbare wijze als wij dat doen in Brunssum en Heiloo, met jeugdgroepen, kinderspel, (oratorium), culturele activiteiten, aanbidding van het Heilig Sacrament, gebed voor en bijvoorbeeld met de mensen, zieken- en huisbezoek."

Volgens Mgr. A.H. van Luyn s.d.b. kan de aanwezigheid van de congregatie van groot belang blijken voor kerk en samenleving in de Randstad, waar de gevolgen van secularisering en individualisering zich het sterkste doen gelden. In de loop van 2010 hoopt het bisdom Rotterdam ook de paters te mogen verwelkomen.

De Religieuze Familie van 'Het Mensgeworden Woord' is in Argentinië gesticht door pater Carlos Miguel Buela en bestaat uit twee Religieuze Instituten van bisschoppelijk recht en een Derde Orde voor leken.

Het Instituut van Het Mensgeworden Woord (IVE) is op 25 maart 1984 gesticht in San Rafael, Mendoza, Argentinië en is een klerikaal Instituut, waartoe priesters, diakens, broeders en seminaristen behoren. Het Instituut heeft een apostolische tak en een contemplatieve tak. De huidige Algemeen Overste is pater Carlos Miguel Buela. Het Instituut 'Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará' (SSVM): is de vrouwelijke religieuze tak van onze familie, die gesticht is op 19 maart 1988. Het Instituut bestaat zowel uit een apostolische tak als een contemplatieve tak. De Algemeen Overste is zuster Maria de Anima Christi van Eijk. De Derde Orde is de lekentak, met mannen, vrouwen en families die op verschillende niveaus hun verbintenis met de Kerk en het Instituut kunnen vormgeven. De leken staan onze religieuzen bij in hun apostolisch werk. Ze leven uit dezelfde geestelijke bron en worden tevens door de religieuzen geestelijk begeleid in hun eigen wereldlijk apostolaatgebied.

Cijfers Instituut Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará (SSVM): . Landen waar de congregatie aanwezig is: 31
. Bisdommen: 54
. Aantal huizen: 121
. Provincies: 7 (o.a. in Zuid-Amerika, USA en het Midden-Oosten) . Vice-Provincies : 2 (Ecuador - Oekraïne)
. Delegaties: 4 (Papoea Nieuw Guinea, Centraal Azië, Rusland, Spanje) . Missies direct afhankelijk van het Generaal bestuur: 5 (Nederland, IJsland, Letland, Ierland, Tanzania) . Religieuzen met eeuwige geloften: 368
. Totaal aantal leden: 914

Einde bericht


---

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht