Ingezonden persbericht



- P E R S B E R I C H T -

Kleurrijke optocht vóór kraken.

Zaterdag 24 oktober, 13.00 uur, Mariaplaats, Utrecht.

Utrecht, 20 oktober 2009 - Op zaterdag 24 oktober zal er een grote demonstratie vóór kraken plaatsvinden in Utrecht. Afgelopen donderdag besloot de Tweede Kamer het kraken te verbieden. Om te laten zien dat kraken doorgaat zullen honderden krakers en sympathisanten zaterdag de straat op gaan. Het beloofd een bonte optocht te worden, gekleurd door muziek, sprekers en natuurlijk krakers. "In het debat rondom het kraakverbod zijn de tegenargumenten stelselmatig genegeerd. Dat betekent niet dat we ons de mond laten snoeren. Voordat er gestemd werd zijn wij de straat op gegaan, nu doen we dat, en we zullen dat blijven doen", aldus kraker Jochem.

De afgelopen weken heeft het kraakverbod in het parlement hoog op de agenda gestaan. Op donderdag 15 oktober is het wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen. Toen al stonden honderden krakers op het Plein om hun stem te laten horen, door middel van een tentenkamp. Om zo te laten zien wat er allemaal op straat zou komen te staan met dit wetsvoorstel. In de komende weken zal de Eerste Kamer zich buigen over het kraakverbod.

Volgens krakers en sympathisanten, maar ook de gemeentes, de Raad van State, monumentenzorg en zelfs de politie, is een kraakverbod absoluut onnodig en onwenselijk. Niet alleen komen duizenden mensen op straat te staan, ook zal de leegstand explosief toenemen. Daarnaast zijn het tal van sociale initiatieven die hun bestaansmogelijkheid verliezen. Ook met het oog op de nog altijd bestaande, en zelfs toenemende, woningnood is een kraakverbod niet te rechtvaardigen. Kraken is en blijft een pressiemiddel om eigenaren iets te laten doen met hun bezit.

"Ik droom van de dag dat kraken aan haar eigen succes ten onder gaat. Dat is de dag dat de woningnood is opgelost. Tot die dag zal kraken doorgaan. Het enige resultaat wat dit kraakverbod zal opleveren, is dat het huidige, open karakter van de kraakbeweging verloren gaat," verteld kraker Jochem. Met de nieuwe wet zou het kraken van nieuwe panden niet alleen verboden worden, ook alle bestaande kraakpanden worden met het ingaan van de wet illegaal. Het verblijven in kraakpanden, zelfs als bezoeker, wordt een misdrijf. "Dit betekent dat er duizenden mensen, waaronder ook gezinnen met kinderen, op straat komen te staan. Mensen gaan hun huis verdedigen, want ze dreigen alles te verliezen. Zo zal dit kraakverbod tot de veronderstelde verharding leiden, die de initiatiefnemers zeggen te bestrijden," aldus Jochem.

De optocht zal aanstaande zaterdag 24 oktober om 13.00 uur beginnen op de Mariaplaats in Utrecht.


Noot voor redacties
Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht