Buitenlandse Zaken België


Datum: 23/10/2009

Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme, gaf volgende verklaring naar aanleiding van de Dag van de Verenigde Naties, morgen 24 oktober 2009

"De uitdagingen waar onze landen voor staan - veiligheid, duurzame ontwikkeling, de stroomlijning van een ontspoorde mondialisering - zijn wereldwijd. Daarom ook vereisen ze een wereldwijde aanpak, die een centrale rol toekent aan de Verenigde Naties.

Deze woorden heb ik in New York gezegd in mijn toespraak voor de Algemene Vergadering, en ik houd eraan ze te herhalen naar aanleiding van de Dag van de Verenigde Naties. Meer dan ooit heeft de wereld nood aan de Organisatie van de Verenigde Naties. Meer dan ooit heeft de wereld nood aan een efficiënte Organisatie van de Verenigde Naties om aan de mondiale uitdagingen een antwoord te bieden.

Ik wens de Verenigde Naties toe dat ze de steun krijgen van de gehele internationale gemeenschap. Ik wens de leiders van de landen waaruit deze internationale gemeenschap bestaat, de nodige wijsheid en moed toe om op een solidaire en klaarziende wijze de grote problemen van onze wereld aan te pakken. Alleen zo kunnen we komen tot vrede en veiligheid, tot duurzame ontwikkeling, en tot de billijke verdeling van de rijkdommen van de aarde."